Hyppää sisältöön

Helsingin syyttäjänviraston tiedote: Syyttäjä jätti syytteen nostamatta Patriaa koskevasta uutisoinnista

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 15.6.2017 14.00
Tiedote

Helsingin kihlakunnansyyttäjä on jättänyt syytteen nostamatta asiassa, joka koski Ylen MOT-ohjelmissa käsiteltyjä, Patriaan liittyviä rikosepäilyjä. Ylen toimittajaa kuultiin esitutkinnassa epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta. Kihlakunnansyyttäjä jätti syytteen nostamatta sillä perusteella, ettei rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi ollut todennäköisiä syitä.

Jutun kaksi asianomistajaa oli ollut Patrian palveluksessa vastuullisessa asemassa. Esitutkinnassa selvitettiin, oliko Ylen toimittaja syyllistynyt kunnianloukkaukseen tai sen törkeään tekomuotoon MOT-ohjelmissa Totuus Patriasta ja Totuus Patriasta 2. Lisäksi asianomistajat olivat katsoneet, että heidän kunniaansa oli loukattu myöhemmin kyseisiä ohjelmia koskevassa uutisoinnissa ja kommentoinnissa.

Kihlakunnansyyttäjä toteaa päätöksessään, että toimittajalla oli ollut vahvoja perusteita pitää totena sitä, mitä hän oli MOT-ohjelmissa esittänyt. Lisäksi toimittajalla oli ollut median tehtävään liittyvä vastuu ja velvollisuus jakaa asiasta tietoa. Uutisoinnissa ei haitattu syyttömyysolettamaa, ja asianomistajien nimien tuominen julki uutisoinnin yhteydessä oli tässä tapauksessa sallittua asian yhteiskunnallisen merkittävyyden ja alan eettisten ohjeiden perusteella. Vaikka hovioikeus sittemmin hylkäsi asianomistajiin kohdistuneet syytteet, joita MOT-ohjelmissa käsiteltiin, ei asiassa ollut todennäköisiä syitä toimittajan syyllisyyden tueksi.

Asiassa tehty syyttämättäjättämispäätös (asianro R 17/5962, päätöksen nro 17/1327) on julkinen, ja sen voi tilata Helsingin syyttäjänvirastosta, puh. 029 56 22100.

Lisätiedot: kihlakunnansyyttäjä Kukka-Maaria Kankaala, Helsingin syyttäjänvirasto, puh. 029 56 22330