Hyppää sisältöön

Huumausainerikos, näytön riittävyys, syyttämättä jättäminen

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 23.8.2013 9.22
Uutinen

Annettu 9.8.2012, dnro 253/21/11

Apulaisvaltakunnansyyttäjä otti huumausainerikosta koskevan asian uuteen syyteharkintaan. Kihlakunnansyyttäjä oli jättänyt syytteen nostamatta ei näyttöä -perusteella, koska henkilön hallusta takavarikoitua noin 11 gramman suuruista aine-erää ei oltu lähetetty laboratorioon tutkittavaksi taikka tutkittu pikatesterillä. Kihlakunnansyyttäjän mukaan näyttämättä oli jäänyt se, että aine olisi huumausainetta. Rikoksesta epäilty oli esitutkinnassa myöntänyt hankkimansa aineen olleen hasista ja poliisit olivat tunnistaneet aineen hasikseksi sen ulkoisten tunnusmerkkien (väri, koostumus, haju) perusteella.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä päätyi syyteharkinnassaan päinvastaiseen lopputulokseen kuin kihlakunnasyyttäjä. Esitutkinnassa hankittu selvitys oli riittävä näyttö huumausainerikoksesta. Tekoa oli kuitenkin pidettävä vähäisenä, minkä vuoksi syyte jätettiin nostamatta vähäisyysperusteella.

Kihlakunnansyyttäjän tietoon saatettiin se, että hänen päätöksensä ei vastannut vakiintunutta näytön arviointia suhteellisen vähäisissä omaa käyttöä varten tapahtuneissa huumausaineiden hallussapitorikoksissa.

Ratkaisu