Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Esitutkintaa ei aloiteta poliisin ampuma-aseen käytöstä Helsingin Herttoniemessä 15.7.2017

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 24.8.2017 12.38
Tiedote

 

Tapauksessa, jossa poliisi käytti ampuma-asetta Helsingin Herttoniemessä 15.7.2017, on suoritettu esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys.

Esiselvityksen aikana hankittiin selvitykset ampuma-asetta käyttäneeltä ja hänen kanssaan partiossa olleelta poliisimieheltä. Tutkinnanjohtajan käytössä on lisäksi ollut tutkintailmoitus asiassa, jossa ampuma-aseen käytön kohteena ollutta henkilöä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä siihen liittyvät epäillyn ja tapahtumista havaintoja tehneiden todistajien kuulustelut, poliisiautossa olleen kameran tallenne tapahtumista ja valokuva ampuma-aseen käytön kohteena olleelta henkilöltä takavarikoidusta veitsestä.

Tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Tarmo Tanner on päättänyt esiselvityksen perusteella, ettei esitutkintaa toimiteta.

Poliisipartio oli saanut hätäkeskukselta tehtävän, jonka mukaan sekava mies heiluu veitsen kanssa Niittaajankadulla. Partion tullessa paikalle mieshenkilö oli seisonut keskellä katua kädessään iso leipäveitsi. Toisen poliisimiehen noustua autosta ja alettua käskyttää miestä tämä oli lähtenyt juoksemaan kohti poliisimiestä veitsi kädessään. Poliisimies oli ampunut kaksi laukausta kohti miehen jalkoja ja todettuaan, ettei sillä ollut ollut vaikutusta, hän oli ampunut uudestaan 2-3 laukausta. Tämän jälkeen mies oli pysähtynyt ja poliisipartion käskytystä totellen pudottanut veitsen ja mennyt maahan. Poliisipartio oli ottanut miehen kiinni ja aloittanut ensiavun antamisen. Miehellä oli ollut kaksi ampumahaavaa oikeassa jalassaan.

Tutkinnanjohtajan mukaan voimakeinojen käyttäminen on ollut tilanteessa perusteltua. Kyseessä on ollut välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen. Käytetty voimakeino on ollut puolustettava ja nopeassa tilanteessa lievin mahdollinen. Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä ketään poliisimiestä rikoksesta. Esitutkinta ampuma-aseen käytön kohteena olleen, poliisia virkatoimessa uhanneen miehen menettelystä jatkuu poliisin tutkinnanjohtajuudessa.

Tutkinnanjohtajan päätös (asianumero R 17/4770, päätöksen numero 17/2049) on tilattavissa Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta sähköpostilla osoitteesta [email protected] tai puhelimitse numerosta 029 56 21200.