Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoimintaa koskeva esitutkinta on valmistumassa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 30.8.2017 10.02
Tiedote

Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden tietojen rekisteröintiä, tietolähdetoiminnan dokumentointia ja raportointia sekä tietolähdetoiminnan valvontaa koskevan esitutkintakokonaisuuden pääpöytäkirja on tänään toimitettu asianosaisille loppulausuntoja varten.

Esitutkinta alkoi sisäasianministeri Päivi Räsäsen 21.11.2013 Valtakunnansyyttäjänvirastoon tekemän tutkintapyynnön perusteella.

Esitutkinnan perusteella asiassa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta Poliisihallituksen entistä poliisiylijohtajaa sekä Helsingin poliisilaitoksen entistä poliisikomentajaa, entistä apulaispoliisipäällikköä (nykyistä komentajaa), entistä huumerikosyksikön päällikköä, rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia.

Esitutkinnan perusteella on mm. syytä epäillä, että Helsingin poliisilaitoksessa on vuosien 2008–2013 aikana laiminlyöty tietolähteinä toimineiden henkilöiden asianmukainen rekisteröinti poliisin ylläpitämään henkilörekisteriin.

Tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleita rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi on syytä epäillä, että entinen huumerikosyksikön päällikkö on poistattanut virkavelvollisuutensa vastaisesti Helsingin poliisilaitoksen tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot ja määrännyt, ettei uusia tietolähteitä enää rekisteröidä. Asiassa on myös syytä epäillä, että tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleiden poliisimiesten esimiehet ovat virkavelvollisuutensa vastaisesti laiminlyöneet tietolähdetoiminnan valvonnan.

Tietolähdetoimintaa koskevan esitutkinnan perusteella ei ole syytä epäillä sitä, että ns. tynnyrioikeudenkäynnissä tuomitut henkilöt olisivat samassa asiassa toimineet tietolähteinä.

Esitutkintapöytäkirjassa on yhteensä noin 6000 sivua ja asiassa on kuultu yli 50 henkilöä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Lisätietoja: tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto, puh. 029 56 21207