Hyppää sisältöön

Laiton uhkaus, näytön arvioiminen

Syyttäjälaitos
23.9.2013 16.24
Uutinen

Annettu 3.11.2008, dnro 77/45/08

Esitutkinnassa mieshenkilön epäiltiin osoittaneen äitiään noin metrin etäisyydeltä pienoispistoolilla ilmoittaen samalla voivansa ampua tämän pellolle. Lisäksi kyseisen henkilön epäiltiin uhanneen veljeään useita kertoja tappamisella ja pahoinpitelyllä. Kihlakunnansyyttäjä jätti nostamatta syytteen laittomista uhkauksista riittävän näytön puuttumisen vuoksi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoi, että epäillyn syyllisyydentueksi oli olemassa todennäköisiä syitä. Asianomistajien esitutkinnassa antamia kertomuksia ei ollut syytä epäillä. Lisäksi epäillyn hallussa oli ollut lukuisia aseita ja hänen hallustaan oli myös takavarikoitu rikoksentekovälineeksi epäilty pistooli. Syyte kahdesta laittomasta uhkauksesta määrättiin nostettavaksi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan epäillyn syyllisyyttä tukevan näytön ja sitä vastaan puhuvan näytön vähäisyyden perusteella syyteharkinnassa olisi ollut perusteltua päätyä syytekynnyksen ylittymiseen. Asianomistajien ja epäillyn vastakkaiset kertomukset huomioon ottaen kihlakunnansyyttäjän ei kuitenkaan näyttöä arvioidessaan katsottu ylittäneen harkintavaltaansa eikä asia tältä osin antanut aihetta valtakunnansyyttäjän toimenpiteisiin.

Ratkaisu