Hyppää sisältöön

Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Syyttäjä tehnyt päätökset tietoverkkorikosten sarjassa

Julkaisuajankohta 3.3.2017 12.00
Tiedote

Keskusrikospoliisi on Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n avustamana tutkinut alle 18-vuotiaan nuoren vuosina 2013-2014 Espoosta käsin epäillyksi tekemiä tietoverkkorikoksia. Epäilty on ollut kahteen otteeseen tutkintavankeudessa mainituista teoista vuonna 2014. Hänet on jo aikaisemmin 2015 heinäkuussa tuomittu vuosina 2012-2013 tehdyistä tietoverkkorikoksista Espoon käräjäoikeudessa. Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on 3.3.2017 nostanut syytteen osasta tutkittuja tekoja sekä jättänyt osan teoista syyttämättä. Syytetty on osittain kiistänyt syytteessä olevat teot.

SYYTTEET

Lentoyhtiön erehdyttäminen

Syyte on nostettu törkeästä petoksesta, jossa elokuussa 2014 on eri tahoille aiheutettu vahinkoa puhelinsoitoilla yhdysvaltalaiselle lentoyhtiölle. Syytteen mukaan teon tarkoituksena on ollut häiritä amerikkalaisen peliyrityksen johtajaa. Syytetty olisi saanut lentoyhtiön vakuuttuneeksi siitä, että johtajan käyttämällä lennolla on ollut turvallisuusuhka. Lento on jouduttu ohjaamaan toiselle lentokentälle. Ko. johtaja on tässä yhteydessä myös joutunut hänen henkilötietoihinsa kohdistuneen tietoverkkorikoksen kohteeksi.

Järjestöön kohdistunut tietoliikenteen häirintä

Syyte on nostettu tietoliikenteen häirinnästä, jossa syytetty olisi vuonna 2014 haitannut ulkomaalaisen järjestön verkkosivuja ja sähköpostiliikennettä.

"Swatting"-puhelut

Syyte on nostettu kahdesta petoksesta ja yhdestä petoksen yrityksestä teoissa, joissa vuonna 2014 on soitettu kolme perätöntä hätäpuhelua kolmelle eri Yhdysvalloissa sijaitsevalle poliisilaitokselle. Syytteen mukaan teon tarkoituksena on ollut häiritä poliisilaitoksien alueella asuvia tiettyjä henkilöitä aiheuttamalla poliisien rynnäkön heidän asuintaloihinsa.

SYYTTÄMÄTTÄJÄTTÄMISPÄÄTÖKSET

SCEA-yrityksen tiedostopalvelin (2400/R/268/14)

Mainitun henkilön on epäilty murtautuneen elokuussa 2014 peliyrityksen (Sony Computer Entertainment America) tiedostopalvelimelle, ladanneen sieltä muutaman tiedoston sekä ladanneen palvelimelle kuvatiedoston. Mainittu kuvatiedosto on esittänyt ISIS-liittymän lippua. Kyseessä oleva teko on tietomurtorikoksena vanhentunut. Samoin syyttäjä on jättänyt syyttämättä törkeästä tietomurrosta, koska ei ole löytynyt näyttöä siitä, että teko olisi tehty erityisen suunnitelmallisesti.

Realm of the Mad God -pelipalvelu (2400/R/54/14)

On epäilty, että henkilö olisi syksyllä 2013 murtautunut Kabam-nimisen peliyrityksen tekohetkellä omistamaan Realm of the Mad God -pelipalveluun ja aiheuttanut vahinkoa mm. muuttamalla pelaajien käyttäjätilien asetuksia. Teko on mm. tietomurtorikoksena vanhentunut. Edelleen ei ole saatu riittävää näyttöä siitä, että teko olisi ollut tavallista tietomurtoa vakavampi rikos.

Linode (2400/R/63/14)

On tutkittu tekoa, jossa tammikuussa 2014 amerikkalaiseen Linode-nimisen yrityksen tietojärjestelmään on murtauduttu ja murrolla viety käyttäjien tukifoorumin vanha tietokanta. Tavallinen tietomurto on rikoksena jo vanhentunut. Myöskään riittävää näyttöä ei ole löytynyt rikoksen törkeästä tekomuodosta. Samassa yhteydessä on soitettu perätön hätäpuhelu paikalliselle poliisilaitokselle. Poliisi on tyhjentänyt yrityksen pääkonttorin. Tutkinnassa ei ole löytynyt riittävää näyttöä siitä, että epäilty olisi soittanut puhelun.

Haittaohjelmien ja käyttäjätietojen hallussapito (2400/R/326/14 ja 2400/R/288/14)

Syyttäjä on jättänyt syyttämättä kaksi eri tekoa, joissa on epäilty, että mainitulla henkilöllä olisi ollut hallussaan haittaohjelmatiedostoja sekä tietyn pelipalvelun käyttäjätietoja. Syyteoikeus näistä teoista on vanhentunut.

Syyteasian käsittely

Syyteasian haastehakemus on toimitettu tänään Espoon käräjäoikeudelle (syyttäjän asianro R 16/2116, käräjäoikeuden asianro R 17/495). Oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat julkisiksi asia oltua ensimmäisen kerran esillä oikeudenkäynnissä, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Espoon käräjäoikeus vastaa oikeuskäsittelyn aikataulusta tiedottamisesta.

Asiassa tehdyt syyttämättäjättämispäätökset (päätösten nrot 17/437–17/441) ovat tilattavissa Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta numerosta 029 56 21040. Syyttämättäjättämispäätösten esitutkintapöytäkirjat ovat tilattavissa Keskusrikospoliisista osoitteesta aija.joki(at)poliisi.fi. Esitutkintapöytäkirjojen numerot on mainittu tämän tiedotteen tekstin otsikoissa.

Lisätietoja antaa kihlakunnansyyttäjä Jani Jukka, p. 029 56 21009 / Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto.