Hyppää sisältöön

Poliisirikos, tutkinnanjohtaja, ryhmätunnistus

Syyttäjälaitos
9.9.2013 13.49
Uutinen

Annettu 28.7.2009, dnro 23/42/09

Kihlakunnansyyttäjän johtamassa epäillyn poliisirikoksen esitutkinnassa oli suoritettu esitutkintalain 38 a §:ssä säännelty ryhmätunnistus.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän sijainen totesi, että ryhmätunnistuksen yksityiskohtaisella sääntelyllä pyritään turvaamaan mahdollisimman luotettava ja oikeusturvanäkökohdat huomioiva tunnistaminen. Kyseisen ryhmätunnistamisen toteuttamisessa, taltioinnissa ja pöytäkirjaamisessa oli kuitenkin huomattavia puutteita. Eräs todistaja oli ryhmätunnistuksessa tunnistanut mahdollisen epäillyn. Tunnistamisen merkitystä ei kuitenkaan tarvinnut esitutkinnassa arvioida enemmälti, koska asianomistaja luopui rangaistusvaatimuksestaan epäillyssä asianomistajarikoksessa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän sijainen yhtyi kihlakunnansyyttäjän ja rikosylikomisarion aiemmin tekemiin esitutkinnan toimittajättämispäätöksiin, jotka koskivat syyttäjätutkinnanjohtajaa, esitutkintaa suorittaneita ja siihen liittyneitä poliisimiehiä sekä tunnistuksen suorittanutta henkilöä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän sijainen kiinnitti kihlakunnansyyttäjän erityistä huomiota tutkinnanjohtajan velvollisuuteen johtaa ja valvoa suoritettavaa esitutkintaa erityisesti harvemmin käytettävissä esitutkintatoimenpiteissä kuten ryhmätunnistuksessa.

Ratkaisu