Hyppää sisältöön

Sananvapausrikos, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, internet

Syyttäjälaitos
24.9.2013 8.08
Uutinen

Annettu 4.12.2007, dnro R 07/20

Poliisi oli vähemmistövaltuutetun tutkintapyynnön johdosta toimittanut esitutkinnan, jossa oli selvitetty epäiltyä kiihottamista kansanryhmää vastaan. Lainvastaisiksi epäilyt lausumat ja muut tiedonannot sisältyivät verkkosivustoon, jonka sisällön epäilty oli tuottanut ja jota hän ylläpiti. Esitutkinta saatettiin valtakunnansyyttäjän syyteharkintaan, koska asiassa oli kysymys sananvapauslain 24 §:n tarkoittamasta virallisen syytteen alaisesta sananvapausrikoksesta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän käsityksen mukaan epäilty oli levittänyt lausuntoja, jotka kohdistuivat rikoksen tunnusmerkistössä tarkoitettuihin kansanryhmiin. Epäilty oli itse luonut osan julkaisemistaan lausunnoista ja muista tiedonannoista. Osa aineistosta koostui lausumista, joita epäilty oli kerännyt ja koostanut sivustolleen muista lähteistä. Muualta hankitun aineiston yhteyteen epäilty oli liittänyt omia kommenttejaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän käsityksen mukaan epäilty oli julkaisemissaan lausunnoissaan esittänyt, että sanottuihin kansanryhmiin kuuluvat ihmiset ovat vaarallisia, koska he ovat luonteeltaan niin väkivaltaisia ja koska he syyllistyvät rikoksiin niin usein. Hän oli lausunnoissaan myös esittänyt, että sanottuihin ryhmiin kuuluvat ihmiset ovat muiden kustannuksilla eläviä loisia. Lausunnot olivat apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan sanottuja ihmisryhmiä panettelevia ja solvaavia, koska niissä vahvasti yleistäen kuvataan kokonaiset kansanryhmät alkeellisina, tyhminä, rikollisina ja loisina. Lausunnot loukkaavat sanottuihin ryhmiin kuuluvien ihmisten ihmisarvoa.

Syyte nostettiin Tuusulan käräjäoikeudessa.

Ratkaisu