Hyppää sisältöön

Sisä-Suomen syyttäjänviraston tiedote: Syyteharkinta Petäjäveden ampumistapauksessa on valmistunut: poliisit jätettiin syyttämättä

Julkaisuajankohta 12.1.2017 11.00
Tiedote

Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätökset kaikista epäiltyinä olleista poliisimiehistä tapahtumassa, jossa henkilö menehtyi poliisin aseenkäytön seurauksena 19.3.2016 Petäjävedellä.

Kuutta poliisimiestä kuultiin epäiltyinä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä on tehnyt kaikista poliisimiehistä syyttämättäjättämispäätökset sillä perusteella, ettei asiassa ole ilmennyt todennäköisiä syitä heidän syyllistymisestään rikokseen.

Yhden poliisimiehen epäillään ampuneen uhria kaksi kertaa. Toisen poliisimiehen epäillään ampuneen uhrin autoa, jossa uhri tapahtuma-aikaan oli. Lisäksi asiassa kuultiin epäiltyinä poliisimiehiä, jotka olivat toimineet tilanteessa yleisjohtajana, tilannejohtajana ja toimintaryhmän johtajana (kaksi poliisimiestä).

Syyttämättäjättämispäätösten mukaan poliisilla on ollut tilanteessa oikeus käyttää voimakeinoja. Kun otetaan huomioon uhrin poliiseihin kohdistamat tappouhkaukset, käytetyt voimakeinot – myös uhrin ampuminen – ovat olleet puolustettavia. Uhrilla on ollut hallussaan haulikko ja sen patruunoita. Arviointiin ovat vaikuttaneet myös uhrin itsetuhoisuus, päihtymystila ja uhrin poliisiin kohdistama vastarinta.

Syyttämättäjättämispäätösten perusteella poliiseilla ei ole ollut tilanteessa laillista mahdollisuutta toimia muulla tavalla.

Asiassa tehdyt syyttämättäjättämispäätökset (asianro R 16/8481, päätösten nrot 17/119, 17/120, 17/121, 17/124, 17/125 ja 17/126) ovat tilattavissa Sisä-Suomen syyttäjänvirastosta osoitteesta sisa-suomi.sy(at)oikeus.fi tai numerosta 029 562 4600.

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen, Sisä-Suomen syyttäjänvirasto, puh. 029 562 3951.