Hyppää sisältöön

Törkeä petos, syyttämättä jättäminen, ei näyttöä -peruste

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 1.4.2014 10.04
Uutinen

Annettu 25.3.2014, dnro 448/21/13

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on ottanut uuteen syyteharkintaan törkeää petosta koskevan asian, jossa kihlakunnansyyttäjä oli tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä ei näyttöä -perusteella.

Kysymys on ollut asianomistajan ja Ruotsissa toimineen yhtiön välisestä autokaupasta. Asianomistaja ei ole huolimatta suorittamastaan kauppasummasta saanut kaupan kohteena ollutta autoa haltuunsa ja on epäillyt tulleensa erehdytetyksi. Syyttäjä on katsonut, että epäillyn yhtiön toiminnasta vastanneen henkilön kiistäessä petollisen tarkoituksen ei näyttöä syytteen nostamiseksi petoksesta ole ollut. Epäiltyä oli kuultu oikeusapupyynnön avulla Ruotsissa. Samalla esitutkinnassa ei kuitenkaan ollut pyritty selvittämään kyseisen ruotsalaisen yhtiön tai epäillyn henkilön toimintaa. Ennen ja jälkeen kyseistä kauppaa on yhtiön edustajana toiminut epäilty syyllistynyt Ruotsissa 46 samanlaiseen petosrikokseen, joista hänet oli tuomittu yhteiseen 3 vuoden vankeusrangaistukseen sekä yli 9 miljoonan Ruotsin kruunun korvauksiin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on teettämänsä lisätutkinnan jälkeen katsonut näytön riittävän syytteen nostamiseksi, mutta tehnyt päätöksen jättää syyte nostamatta, koska uudesta rikoksesta tuomittava rangaistus ei olennaisesti vaikuttaisi kokonaisrangaistuksen määrään ottaen huomioon Ruotsissa annettu tuomio.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on toimittanut päätöksensä kihlakunnansyyttäjälle vastaisen varalta huomioon otettavaksi.

Ratkaisu