Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtaja, tutkinnan aloittaminen, tutkinnan lopettaminen, poliisirikosasia

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 23.9.2013 17.19
Uutinen

Annettu 19.6.2008, dnro 52/41/08

Tutkintailmoituksen mukaan poliisin epäiltiin käyttäneen väärin poliisien rekisteritietoja. Poliisi oli aloittanut epäiltyä poliisin virkavelvollisuuden rikkomista koskevassa asiassa esitutkinnan lähettämällä kuulustelupyynnön virka-apuna toiselle paikkakunnalle. Poliisi oli lähettänyt kuulustelupyynnön tiedoksi tutkinnanjohtajaksi määrätylle syyttäjälle. Poliisin tietohallintokeskus oli selvittänyt lokitiedoista, että epäily oli aiheeton, koska rekisteritietoja ei ollut haettu lainkaan.

Tutkinnanjohtajaksi määrätty syyttäjä oli katsonut esitutkinnan aloitetun poliisin toimesta ja että hänen tehtäväkseen jäi vain esitutkinnan lopettaminen. Syyttäjä oli edellyttänyt virkavelvollisuuden rikkomisesta epäillyn kuulustelemisesta syylliseksi epäillyn asemassa, vaikka lokietieojen perusteella oli ollut jo selvää, ettei epäiltyä rikosta ollut tapahtunut.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä kiinnitti kihlakunnansyyttäjän huomiota siihen, että poliisirikosasian esitutkinnan aloittamista koskevan päätöksen tekeminen on yksinomaan tutkinnanjohtajana toimivan syyttäjän vastuulla, ja että esitutkinta on lopetettava, kun tutkinnassa on selvinnyt, ettei ole tapahtunut rikosta.

Ratkaisu