Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Esitutkintaa ei käynnistetä poliisin ampuma-aseen käytöstä Oulussa 17.5.2017

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 22.5.2017 10.34
Tiedote

 

Asiassa, jossa poliisi ampui aseistautunutta henkilöä alaraajaan Oulun Mäntylässä keskiviikkoiltana 17.5.2017, on suoritettu esitutkintalain 3 luvun 3 §:ssä tarkoitettu esiselvitys. Esiselvityksen aikana on hankittu selvityksiä ampuma-asetta käyttäneeltä poliisilta, muilta paikalla olleilta poliiseilta ja tilanteessa johtovastuussa olleelta poliisilta. Tutkinnanjohtajan käytössä on lisäksi ollut hätäkeskukseen kohdehenkilöstä ilmoittaneen henkilön sekä tapahtuma-aikaan yhdessä kohdehenkilön kanssa liikkuneen henkilön esitutkintakertomukset. Tämän lisäksi on selvitetty asiasta viranomaisten järjestelmiin tallennettuja tietoja.

Tutkinnanjohtajana toimiva Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jane Iisakka on päättänyt, että esitutkintaa asiassa ei toimiteta. Poliisi on voimakeinoja käyttämällä pysäyttänyt vaaratilanteen aiheuttaneen aseistautuneen henkilön, joka on yrittänyt paeta poliisia. Määräys voimakeinojen käyttämisestä on ollut tilanteessa perusteltu. Käytetty voimakeino on ollut puolustettava ja tilanteessa lievin mahdollinen. Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä ketään poliisimiestä rikoksesta.

Asiassa tehty tutkinnanjohtajan päätös (Lapin syyttäjänviraston asianro R 17/1032, päätöksen nro 17/245) on tilattavissa Lapin syyttäjänvirastosta sähköpostilla osoitteesta lappi.sy(at)oikeus.fi tai puhelimitse numerosta 029 56 28580.