Hyppää sisältöön

Syyttäjänvirastot purkivat juttukuormaansa vuonna 2010

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 26.7.2013 8.18
Tiedote

 

Syyttäjänvirastoihin saapui viime vuonna 84 399 asiaa ja ratkaisuja tehtiin yhteensä 85 968 asiassa. Syyttäjien juttukuorma pieneni, sillä vuoden 2010 lopussa syyttäjänvirastoissa oli vireillä oli 1 569 juttua vähemmän kuin vuoden alussa.

Ratkaistuista asioista ns. tavanomaisia asioita oli noin 62 %, vaativien asioiden osuus oli vajaat neljä prosenttia. Vaikka valtaosa asioista on tavanomaisia, ne vievät vain kolmasosan syyttäjien kokonaistyöpanoksesta. Tavanomaiset asiat ovat esimerkiksi rattijuopumuksia, pahoinpitelyjä ja varkauksia, vaativat asiat esimerkiksi henkirikoksia, talousrikoksia, törkeitä huumausainerikoksia ja seksuaalirikoksia.

Kolme neljästä syyttäjien ratkaisuista tarkoitti syytteen nostamista (61 169 asiaa). Syytteistä käräjäoikeudessa hylättiin kokonaan tai osittain 5,4 prosenttia. Syyttäjät valittivat noin kolmessa prosentissa käräjäoikeuden ratkaisuista hovioikeuteen.

Asia päättyi syyttämättä jättämiseen 12 prosentissa asioista. Noin yhdeksässä prosentissa asioista esitutkinta lopetettiin syyttäjän päätöksellä.

Lisäksi syyttäjät vahvistivat viime vuoden aikana 206 913 poliisin, tullin ja rajavartioston kirjoittamaa sakkoa.

Keskimääräinen syyteharkinta-aika oli kaksi kuukautta, joskin siinä oli virastokohtaista vaihtelua. Tavanomaisissa asioissa syyteharkinta kesti keskimäärin 1,6 kuukautta ja vaativissa asioissa 3,8 kuukautta. Syyttäjät ratkaisivat yli puolet kaikista asioista alle kolmessa viikossa. Vaativistakin syyteharkinta-asioista yli puolet ratkaistiin alle kahdessa kuukaudessa.

Vuoden 2010 lopussa syyttäjänvirastoissa oli yhteensä 189 asiaa, jotka olivat olleet syyttäjällä vireillä yli vuoden. Näiden vanhimpien asioiden määrä on viime vuosina merkittävästi pienentynyt. Nyt yli vuoden vireillä olevista asioista reilu viidennes oli lisätutkinnassa esitutkintaviranomaisella.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on tulokseen tyytyväinen. "Kovassa työpaineessakin vanhimpien asioiden määrää on saatu pienennettyä ja rästiä purettua. Porukka on tehnyt hyvää työtä", toteaa Nissinen.

Lisätietoja valtakunnallisista tilastoista antaa valtionsyyttäjä Christian Lundqvist, p. 010 362 0829.