Hyppää sisältöön

Törkeä kiskonta, törkeä petos, syyteharkinta, vaihtoehtoinen rikostunnusmerkistö

Syyttäjälaitos
9.9.2013 14.41
Uutinen

Annettu 24.9.2009, dnro 275/21/08

Apulaisvaltakunnansyyttäjä määräsi syytteen nostettavaksi ensisijaisesti törkeästä kiskonnasta ja toissijaisesti törkeästä petoksesta asiassa, jossa kihlakunnansyyttäjä oli tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen epäillystä törkeästä petoksesta riittävän näytön puuttumisen vuoksi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä totesi, että epäilty henkilö oli ostanut taloudellisessa ahdingossa olleelta sukulaiseltaan tämän perintöosuudet kolmeen kuolinpesään ilmeisellä alihinnalla. Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan asiassa oli todennäköisiä syitä epäillä ostajan käyttäneen hyväkseen tiedossaan ollutta myyjän taloudellista ahdinkoa ostaessaan perintöosuudet, joiden huomattavan arvon ostaja oli ennen oikeustointa tiennyt ja salannut myyjältä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä totesi, että asiassa oli toissijaisesti todennäköisiä syitä epäillä ostajan petoksellisesti erehdyttäneen taloudellisissa vaikeuksissa olevaa myyjää salaamalla ostohetkellä omaisuuden todellisen arvon.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä kiinnitti vastaisen varalle kihlakunnansyyttäjän huomiota huolelliseen esitutkinta-aineistoon perehtymiseen sekä vaihtoehtoisten rikostunnusmerkistöjen tarkasteluun syyteharkinnassa.

Ratkaisu