Valtakunnansyyttäjän yleiset ohjeet
Jokaisella syyttäjällä on itsenäinen syyteharkintavalta käsiteltävänään olevassa asiassa. Lain mukaan valtakunnansyyttäjä voi kuitenkin antaa yleisiä ohjeita, joilla pyritään edistämään syyttäjäntoiminnan yhdenmukaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.
Siirry valtakunnansyyttäjän yleisiin ohjeisiin
Kantelut
Syyttäjän tekemästä ratkaisusta voi kannella valtakunnansyyttäjälle. Valtakunnansyyttäjä voi harkintansa mukaan ottaa asian uudelleen ratkaistavaksi. Myös syyttäjän muusta menettelystä voi kannella. Valtakunnansyyttäjä voi ottaa syyttäjän ratkaisun tai menettelyn arvioitavakseen myös omasta aloitteestaan.
Ratkaisuselosteet
Syyttämättäjättämispäätöksen perusteleminen
Esitutkinnan rajoittaminen, ei näyttöä -peruste, rikoksen tekoaika, tahallisuus, toiminimen loukkaus
Syytemääräys, seksuaalirikos, olosuhdetahallisuus, ohjaava käsitys, oikeusohjeiden oikea soveltaminen
Syyttämättäjättämispäätös, perustelut, tekoaika, syyteoikeuden vanhentuminen
Toiminta ja talous
Valtion tulosohjauksen keskeisiä suunnitelmia ovat tulossopimukset ja eduskunnan päättämä talousarvio. Seurantatiedoista keskeisimmät ovat tilinpäätös, erityisesti siihen kuuluva toimintakertomus, sekä ministeriön kannanotto tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen.
Tulossopimus ja tilinpäätös
Syyttäjälaitos tekee vuosittain tulossopimuksen oikeusministeriön kanssa. Sopimuksella vahvistetaan seuraavan nelivuotisen suunnittelukauden perustehtävät ja tavoitteet, toiminnan vaikuttavuus ja tuloksellisuus sekä henkilöstöresurssit ja määrärahat.
Talousarvio
Syyttäjälaitos antaa ehdotuksensa seuraavan vuoden talousarvioksi oikeusministeriölle maalis–huhtikuun vaihteessa. Oikeusministeriö esittää oman kantansa talousarviosta valtiovarainministeriölle syyttäjälaitoksen antaman esityksen pohjalta. Eduskunta vahvistaa valtion talousarvion syksyllä.
Siirry Toiminta ja talous -sivulle
Tietoa Syyttäjälaitoksesta
Syyttäjä on valtion viranomainen, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että rikoksesta seuraa lain tarkoittama rangaistus. Syyttäjät ovat syyteasioissa tekemissään ratkaisuissa riippumattomia ja itsenäisiä lainkäyttäjiä.
Syyttäjälaitos on keskeinen toimija rikosasioiden käsittelyketjussa ja ainoana viranomaisena mukana kaikissa rikosasian käsittelyvaiheissa.
Navigaatio - Ei saa poistaa
- Etusivu
- Rikosasian käsittely
- Syyttäjälaitos
- Meille töihin
- Ajankohtaista
- Yhteystiedot
- Tietoa sivustosta
- Akkusastoori
- Suunnannäyttäjä
- Töissä syyttäjälaitoksessa
- Pakinat
- Ammattiasiaa työn tueksi
- Hyvä kiertämään
- Työhyvinvointi