Kansalainen rikosasian asianosaisena
Rikoksen uhriksi joutunut henkilö on rikosasian asianomistaja. Rikoksen tekemisestä epäiltyä henkilöä kutsutaan esitutkinnassa epäillyksi ja oikeudenkäynnissä syytetyksi tai vastaajaksi. Myös syyttäjä on oikeudenkäynnissä yksi asianosaisista.
Sakkomenettely
Sakkomenettelyllä tarkoitetaan tuomioistuimen ulkopuolella tapahtuvaa kirjallista sakkoasian käsittelyä ja ratkaisua. Rikoksesta ja tapauksesta riippuen poliisi tai syyttäjä määrää rikesakon tai sakkorangaistuksen. Menettely edellyttää asianomistajan ja rikkomuksesta epäillyn suostumusta.
Syyteharkinta
Syyttäjä suorittaa syyteharkinnan esitutkinnassa hankitun selvityksen perusteella. Syyttäjä ratkaisee, nostaako hän epäillystä rikoksesta syytteen vai ei.
Syyttäjä on ratkaisuissaan riippumaton ja itsenäinen lainkäyttäjä.
Kantelu syyttäjän tekemästä päätöksestä eli muutosharkintapyyntö
Jos et asianomistajana ole tyytyväinen syyttäjän tekemään päätökseen olla nostamatta asiassasi syytettä tai olla toimittamatta pyytämääsi esitutkintaa, ensisijainen oikeusturvakeinosi on nostaa itse syyte.
Voit myös kannella syyttäjän tekemistä päätöksistä valtakunnansyyttäjälle. Vaikka valtakunnansyyttäjä ei toimi varsinaisena muutoksenhakuasteena syyttäjän ratkaisuille, voi hän harkintansa mukaan ottaa asian uudelleen ratkaistavaksi.
Kantelu syyttäjän muusta menettelystä eli hallintokantelu
Jos olet sitä mieltä, että syyttäjä ei ole toiminut laillisesti ja velvollisuuksiensa mukaisesti, voit kannella syyttäjän menettelystä valtakunnansyyttäjälle.
Jos valtakunnansyyttäjä ottaa kantelun tutkittavaksi, hän arvioi, onko syyttäjä menetellyt virkavelvollisuuksiensa ja hyvän syyttäjätavan mukaisesti.
Kanteluratkaisuja
Tällä sivulla julkaistaan selosteet niistä tapauksista, joissa syyttäjän tekemä ratkaisu tai hänen menettelynsä on antanut aihetta valtakunnansyyttäjän toimenpiteisiin.
Ratkaisuja voi tilata valtakunnansyyttäjän toimiston kirjaamosta.
Ratkaisuselosteet
Syyttämättäjättämispäätöksen perusteleminen
Esitutkinnan rajoittaminen, ei näyttöä -peruste, rikoksen tekoaika, tahallisuus, toiminimen loukkaus
Syytemääräys, seksuaalirikos, olosuhdetahallisuus, ohjaava käsitys, oikeusohjeiden oikea soveltaminen
Syyttämättäjättämispäätös, perustelut, tekoaika, syyteoikeuden vanhentuminen
Tietoa Syyttäjälaitoksesta
Syyttäjä on valtion viranomainen, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että rikoksesta seuraa lain tarkoittama rangaistus. Syyttäjät ovat syyteasioissa tekemissään ratkaisuissa riippumattomia ja itsenäisiä lainkäyttäjiä.
Syyttäjälaitos on keskeinen toimija rikosasioiden käsittelyketjussa ja ainoana viranomaisena mukana kaikissa rikosasian käsittelyvaiheissa.
Navigaatio - Ei saa poistaa
- Etusivu
- Rikosasian käsittely
- Syyttäjälaitos
- Meille töihin
- Ajankohtaista
- Yhteystiedot
- Tietoa sivustosta
- Akkusastoori
- Suunnannäyttäjä
- Töissä syyttäjälaitoksessa
- Pakinat
- Ammattiasiaa työn tueksi
- Hyvä kiertämään
- Työhyvinvointi