Hyppää sisältöön

Esitutkinnan toimittamatta jättäminen, perusteleminen, esiselvitys

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 10.7.2020 13.00
Uutinen

Annettu 24.6.2020, diaarinumero 065/21/19

Apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi kihlakunnansyyttäjän tekemän päätöksen esitutkinnan toimittamatta jättämisestä. 

Tutkinnanjohtaja oli päättänyt jättää esitutkinnan toimittamatta. Tämän vuoksi rikosilmoituksen tekijä oli pyytänyt syyttäjää määräämään esitutkinnan tehtäväksi. Kihlakunnansyyttäjä jätti esitutkinnan toimittamatta samoilla perusteilla kuin tutkinnanjohtaja ja katsoi myös, että syyteoikeus oli vanhentunut.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä sen sijaan katsoi ratkaisussaan, että kihlakunnansyyttäjän päätös oli riittämättömästi perusteltu ja se oli myös perustunut riittämättömään selvitykseen. Aineiston perusteella myöskään syyteoikeus ei ollut kaikilta osin vanhentunut. 

Apulaisvaltakunnansyyttäjä pyysi poliisia jatkamaan asian esiselvittelyä ja toimittamaan valmistuneen esiselvityksen valtakunnansyyttäjän toimistoon esitutkintakynnyksen ylittymisen arviointia varten.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä totesi, että asianmukaiset perustelut ovat tärkeitä päätöksen ymmärrettävyyden ja asianosaisten oikeusturvan kannalta. Ne myös parantavat mahdollisuuksia päätöksen asianmukaiseen jälkikontrolliin. Hän saattoi ohjaavan käsityksensä perusteluiden riittämättömyydestä kihlakunnansyyttäjän tietoon.