Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Aarnion juttu siirtyi syyteharkintaan

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 14.10.2014 9.13
Tiedote

Rikosylikomisario Jari Aarnioon liittyvä esitutkintakokonaisuus on siirtynyt tänään syyteharkintaan. Aarniota epäillään mm. törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisistä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä.

Kaikkiaan syyteharkintaan on Aarnion osalta siirtynyt nyt 28 eri rikosepäilyä. Niistä 17 osalta Aarnio on vangittuna. Jutun eri tutkintahaarojen esitutkintapöytäkirjojen laajuus on yhteensä yli 25 000 sivua. Hänen lisäkseen syyteharkintaan siirtyvässä kokonaisuudessa epäillään 22 muuta henkilöä. Heistä Aarnion lisäksi kuusi on poliisimiehiä.

Jutun seurantalaiteyhtiö Trevoc Oy:öön liittyvä osuus on siirtynyt syyteharkintaan aiemmin lokakuun alussa. Epäiltyjä on siinä tutkintahaarassa Aarnion lisäksi kaikkiaan yhdeksän. Yksi epäillyistä on Suojelupoliisin alipäällystöön kuuluva poliisimies.

Epäiltyyn huumausaineiden maahantuontiin liittyvän nk. tynnyrihaaran osalta Aarnion epäillään järjestäneen huumausaineiden maahantuontia sekä levitystä Hollannista Suomeen. Tässä tutkintahaarassa epäillään Aarnion lisäksi myös kolmea muuta Helsingin poliisilaitoksen poliisimiestä erilaisista virkarikoksista. Heidän ei kuitenkaan epäillä osallistuneen huumausaineiden maahantuontiin tai levitykseen.

Lisäksi syyteharkintaan on aiemmin siirretty rikosepäilyjä, joiden mukaan Aarnio on mm. paljastanut medialle salassa pidettävää tietoa epäiltyjen tietojärjestelmästä ja paljastanut poliisin tietolähdetoimintaan sekä peitetoimintaan liittyviä tietoja ulkopuolisille. Näistä teoista epäillään sekä Aarniota että muutamia hänen alaisistaan.

Esitutkinnan loppulausuntovaiheen aikana tutkintaan tulleessa lavastushaarassa Aarniota ja kahta hänen alaistaan epäillään törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Heidän epäillään hakeneen ja käyttäneen perusteettomia pakkokeinoja sekä vääristelleen todisteita. Lisäksi yhtä muuta henkilöä epäillään avunannosta todisteiden vääristelemiseen.

Koko esitutkintakokonaisuuden käynnistäneen, prostituoituun liittyvän haaran osalta Aarniota epäillään virkarikoksista. Epäillään, ettei Aarnio ole vuosina 2004–2011 käyttäytynyt asianmukaisesti myötävaikuttaessaan prostituutioon. Epäillään myös, että Aarnio on jättänyt puuttumatta rikoksiin, ja että hänen ja prostituoidun keskinäisessä varojen käytössä olisi epäselvyyksiä.

Valtakunnansyyttäjäviraston kesällä 2013 käynnistämää esitutkintaa ovat johtaneet poliisimiesten epäiltyjen rikosten osalta kihlakunnansyyttäjät Krista Soukola ja Jukka Haavisto. Muiden epäiltyjen osalta tutkinnanjohto on ollut Keskusrikospoliisilla sekä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella. Tutkinnassa on ollut mukana useita poliisilaitoksia sekä muita viranomaisia.

Esitutkinta jatkuu edelleen Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan epäselvyyksien ja nk. Putin-vuodon osalta. Myös syyskuussa alkanut Kuopioon liittyvä virkarikostutkinta on kesken. Jutun siirryttyä nyt syyteharkintaan tiedottamisesta vastaa jutun syyttäjä, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjät Krista Soukola ja Jukka Haavisto