Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Syytteitä nostettu Helsingin Karhu-ryhmän ylikonstaapelin tapauksessa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 19.12.2017 13.14
Tiedote

Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikkö Karhun ylikonstaapelin ja valmiusyksikölle tuotteita myyneen suomalaisyrityksen johtohenkilön syyteharkintakokonaisuus on valmistunut.

Nyt jo eläkkeellä olevaa ylikonstaapelia vastaan on nostettu syytteet törkeästä petoksesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, ampuma-aserikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteet liittyvät virkatoimintaan. Lisäksi ylikonstaapelia vastaan on nostettu syyte törkeästä petoksesta ja kirjanpitorikoksesta.

Yrityksen johtohenkilöä vastaan on nostettu syyte törkeästä petoksesta ja jo aiemmin kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Asiassa on esitutkinnan jälkeen suoritettu lisätutkintaa, jonka perusteella on päädytty syyttämään ylikonstaapelia ja yrityksen johtohenkilöä ensisijaisesti yhdessä tehdystä törkeästä petoksesta. Asiassa on todennäköiset syyt epäillä heidän yhdessä erehdyttäneen Helsingin poliisilaitoksen henkilökuntaa vääränsisältöisiä laskuja käyttämällä maksamaan yritykselle aiheettomia suorituksia noin 150 000 euroa, jotka ovat päätyneet ylikonstaapelille. Toissijaisten syytteiden mukaan rahojen siirtämisessä on ollut kysymys törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Vastaajat kiistävät syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Haastehakemukset on toimitettu tänään Helsingin käräjäoikeuteen (käräjäoikeuden diaarinumerot R 17/10784 ja R 17/10786), joka aikanaan käsittelee asian. Syytteisiin liittyvät esitutkinta-asiakirjat tulevat julkisiksi, kun asia on ollut ensimmäisen kerran esillä tuomioistuimessa ellei käräjäoikeus toisin määrää. Käsittelyn aikataulusta päättää käräjäoikeus.

Asiassa on tehty myös kaksi päätöstä syyttämättä jättämisestä. Syyttämättäjättämispäätökset (nrot 17/2008 ja 17/2009, syyttäjän asianro R 16/4136) ovat julkisia ja ne voi tilata Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta osoitteesta [email protected] Koska samassa asiassa on nostettu myös syyte, syyttämättäjättämispäätöksiin liittyvä esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta sen jälkeen, kun asia on ollut esillä tuomioistuimessa.

Tapauksesta ei ole tässä vaiheessa enempää tiedotettavaa.

Syyttäjinä asiassa toimivat kihlakunnansyyttäjät Ritva Salo p. 029 56 23123 ja Hanna Puhakka 029 26 21227.