Hyppää sisältöön

Salpausselän syyttäjänviraston tiedote: Syyttäjä ei nosta syytettä 2.10.2016 Nelostiellä Orimattilassa tapahtuneesta ampumisesta

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 2.10.2017 10.01
Tiedote

Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä on jättänyt syytteen nostamatta liittyen Nelostien tapahtumiin Orimattilassa lokakuussa 2016. Helsingin poliisilaitoksen vanhempaa konstaapelia epäiltiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Epäily liittyi tapahtumiin moottoritien kaistojen välisellä nurmialueella. Paikalle saapunut, työvuorossa ollut Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli havaitsi ulosajopaikalla miehen kohdistavan vakavaa väkivaltaa naiseen. Vanhempi konstaapeli puuttui tilanteeseen käskyttämällä miestä lopettamaan ja käyttämällä virka-asettaan. Poliisi ampui tilanteessa kolme laukausta, minkä seurauksena mies kuoli.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisi on toiminut tilanteessa hätävarjelussa. Kun otetaan huomioon naiseen kohdistetun oikeudettoman hyökkäyksen voimakkuus ja väkivallan laatu sekä tilanteen nopeus, ovat käytetyt voimakeinot, myös uhrin ampuminen, olleet puolustettavia.

Poliisilla ei ole ollut tilanteessa tosiasiallista mahdollisuutta toimia muulla tavalla.

Asiassa tehty syyttämättäjättämispäätös (asianro R 17/6451, päätöksen nro 17/2376) on tilattavissa Salpausselän syyttäjänvirastosta osoitteesta salpausselka.sy(at)oikeus.fi tai numerosta 029 562 4021.

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi, Salpausselän syyttäjänvirasto, puh. 029 562 4015.