Hyppää sisältöön

Sananvapausrikos, julkinen kehottaminen rikokseen, sanomalehti, auton renkaiden tyhjentäminen

Syyttäjälaitos
10.9.2013 10.48
Uutinen

Annettu 7.1.2009, dnro R 08/17

Esitutkinnassa oli tutkittu, oliko toimittaja syyllistynyt julkiseen kehottamiseen rikokseen julkaistessaan sanomalehdessä kirjoituksen otsikolla "Pyhien lehmien kimppuun". Kirjoituksessa oli selostettu, miten eräät henkilöt olivat ryhtyneet tyhjentämään ns. katumaastureiden renkaita päästämällä renkaista ilma ulos. Renkaiden tyhjentäminen oli ollut järjestelmällistä ja toiminnan tarkoituksena oli ilmaista protesti tällaisten autojen aiheuttamaa ympäristön kuormitusta vastaan. Kirjoitusta oli epäilty julkiseksi kehottamiseksi rikokseen muun muassa, koska siihen sisältyi toteamus, jota voitiin pitää tällaista toimintaa puoltavaksi, ja koska kirjoitukseen liittyi ohje, kuinka autonrenkaan tyhjentämien tuli tehdä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä otti asian harkintaansa, koska kysymyksessä oli virallisen syytteen alainen julkaistun viestin sisältöön perustuva epäilty rikos. Hän katsoi, että kirjoituksessa kuvattu menetelmä, jossa auton renkaat tyhjennetään ilmasta, merkitsee tekoa, joka täyttää ainakin lievän vahingonteon tunnusmerkistön.

Julkista kehottamista rikokseen säännöksen tunnusmerkistöön sisältyy toisaalta vaatimus, että kehottamisen tai houkuttelun tulee selvästi vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Tältä osin apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoi, ettei tunnusmerkistö ollut täyttynyt. Asiassa ei ollut ilmennyt, että kirjoitus selvästi olisi vaarantanut yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Ei ollut myöskään ilmennyt, että kirjoitus olisi johtanut rangaistavan rikoksen tai rikoksen yrityksen tekemiseen. Syytettä ei siten nostettu.

Ratkaisu