Hyppää sisältöön

Ei syytettä entiselle Puolustusvoimain komentajalle Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen jälkiselvittelyihin liittyvässä asiassa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 31.3.2020 12.16
Tiedote

Syyttäjä on jättänyt syytteen nostamatta Puolustusvoimien komentajana tapahtuma-aikaan toimineen kenraalin epäillystä palvelusrikoksesta. Asiassa ei ole syytteen nostamisen edellyttämää näyttöä kenraalin syyllistymisestä tahalliseen tai edes huolimattomuudesta tehtyyn palvelusrikokseen.

Asiassa on ollut kyse kenraalin menettelystä niin sanotun Lemmenjoen harjoituksen (22.–24.9.2017) johtajana toimineen everstin ylempänä kurinpitoesimiehenä ja silloisen Ilmavoimien komentajan välittömänä kurinpitoesimiehenä. Syyttäjän määräämä esitutkinta tehtiin keskusrikospoliisissa.

Esitutkinnan perusteella syyttäjä on katsonut, että Puolustusvoimain komentajan ensivaiheessa saamat tiedot everstin käyttäytymisestä Lemmenjoen harjoituksessa olivat olleet lähinnä alustavia esitietoja ja sellaisina epätäsmällisiä. Saamiensa tietojen perusteella Puolustusvoimain komentaja on ollut oikeutetusti siinä käsityksessä, että everstin asia oli Ilmavoimien esikunnan selvitettävänä, ja Ilmavoimien komentaja määrää tarvittaessa esitutkinnan suoritettavaksi.

Syyttäjä on katsonut, ettei Puolustusvoimain komentaja ollut myöskään viivytellyt Ilmavoimien komentajaa koskevan esitutkinnan aloittamisessa. Arvio siitä, onko Ilmavoimien komentajaa ollut syytä epäillä rikoksesta, oli voitu tehdä vasta, kun Lemmenjoen harjoituksen johtajana toimineen everstin esitutkinta oli valmistunut. Tämän jälkeen Puolustusvoimain komentaja oli ilman aiheetonta viivytystä määrännyt esitutkinnan aloitettavaksi Ilmavoimien komentajan asiassa.

Syyttämättäjättämispäätöksen nro 20/6 (asianro R 19/989) voi tilata valtakunnansyyttäjän toimistosta, [email protected] tai puh. 029 562 0810.

Syyttämättäjättämispäätökseen liittyvän esitutkinta-aineiston voi tilata keskusrikospoliisista.

Syyttämättäjättämispäätöksen on tehnyt erikoissyyttäjä Sampsa Hakala, valtakunnansyyttäjän toimisto, puh. 029 562 0886.