Hyppää sisältöön

Ei syytettä epäillystä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 25.1.2021 12.04
Tiedote

Hussein Al-Taeen on epäilty syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kirjoittamalla omalle Facebook-sivulleen eri kansanryhmiä uhkaavia, solvaavia tai panettelevia viestejä 11.2.2011–13.10.2016.

Valtakunnansyyttäjä on jättänyt Al-Taeen syyttämättä epäillystä kiihottamisrikoksesta eri perustein.  Osassa viestejä kyse ei ole kiihottamisrikoksesta, koska ne eivät kohdistu rangaistussäännöksessä tarkoitettuun kansanryhmään.

Lausumat voisivat tulla arvioitavaksi kunnianloukkauksena. Pääsääntöisesti syyttäjä ei saa nostaa syytettä kunnianloukkauksesta, ellei asianomistaja ole vaatinut rangaistusta. Asianomistajat eivät ole vaatineet rangaistusta, ja teot olisivat joka tapauksessa kunnianloukkauksena jo vanhentuneita.
Yhden viestin osalta kyse ei ole kiihottamisrikoksesta, koska viesti ei ole solvaava, panetteleva tai uhkaava eikä se kohdistu mihinkään ihmisryhmään.  

Yhden viestin osalta Al-Taeen on todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.  Ottaen huomioon, että Al-Taee on aktiivisesti toimien ja itsenäisesti ilman viranomaisen puuttumista toiminnallaan pyrkinyt poistamaan tekonsa vaikutuksia ja ojentunut jo vuosia ennen kyseisen menettelyn ilmi tuloa, oikeudenkäyntiä ja rangaistusta olisi pidettävä tarkoituksettomina ja kohtuuttomina.

Syyttämättäjättämispäätöksen (asianro R 21/2, päätöksen nro 21/1) voi tilata valtakunnansyyttäjän toimiston kirjaamosta, sähköposti valtakunnansyyttaja.syyttaja(at)oikeus.fi, puh. 029 562 0810.

Lisätietoja:
valtionsyyttäjä Anu Mantila, valtakunnansyyttäjän toimisto, puh. 029 562 0882
valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, valtakunnansyyttäjän toimisto, puh. 029 562 0802