Hyppää sisältöön

Ei syytteitä Sotkamossa karhun raatelemaa metsästäjää ampuneille

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 22.9.2023 15.17
Tiedote

Syyttäjä ei nosta syytteitä ampumistapauksesta, joka sattui Sotkamossa luvallisessa karhunmetsästyksessä 26.8.2023. Haavoittunut karhu hyökkäsi yllättäen passipaikalla kohti metsästäjäkolmikkoa, eikä lähimpänä karhua ollut metsästäjä ehtinyt reagoida hyökkäykseen.

Kaksi asetta käyttänyttä metsästäjää ampui karhua ensin sen hyökätessä ja myös karhun raadellessa allaan ollutta henkilöä. Karhua jouduttiin ampumaan useita kertoja ennen kuolettavaa laukausta. 

Metsästäjät ampuivat karhua lähietäisyydeltä, vaikka tilanteessa oli ilmeinen vaara luotien osumisesta ihmiseen. Karhun hyökkäyksen kohteena ollut sai tilanteessa ampumavammoja. Osa luodeista osui vahingoittunutta henkilöä alaraajoihin, joita aggressiivinen karhu tapahtuman aikana repi ja liikutteli. 

Ammuttaessa huomioitiin ampumasuunta siten, etteivät luodit osuisi alla olevaa henkilöä ylävartaloon eivätkä päähän. Vahingoittuneelle annettiin välittömästi asianmukaista ensiapua. Ampumavammat eivät aiheuttaneet henkilölle hengenvaaraa.

Kahta henkilöä oli syytä epäillä metsästysrikoksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. He olivat esitutkinnassa kiistäneet rikokset.

Syyttäjä on ratkaisussaan katsonut, että epäillyt ovat olleet ilmeisessä pakkotilanteessa. Haavoittuneen, aggressiivisen ja ihmisen päälle hyökänneen karhun välitön tappaminen ampumalla oli olosuhteet huomioiden välttämätöntä ihmishengen pelastamiseksi, vaikka vaara ihmisen vahingoittumisesta oli ilmeinen. Valitsemalla ampumasuunta pyrittiin välttämään ihmisen vahingoittamista ja erityisesti luotien osumista tämän vitaalialueille. 

Oulun poliisilaitos tiedotti tutkinnasta 27.8.2023.

Yhden epäiltynä olleen henkilön osalta tutkinta on päättynyt aiemmin tutkinnanjohtajan päätöksellä, eikä asia hänen osaltaan edennyt syyteharkintaan. 

Syyttämättäjättämispäätökset nro 23/2857 ja 23/2859 (diaarinumero R 23/6833) voi tilata Pohjois-Suomen syyttäjäalueelta, pohjois-suomi.syyttaja(at)oikeus.fi

Aluesyyttäjä Mari Hiltunen, Pohjois-Suomen syyttäjäalue, p. 029 562 8201