Hyppää sisältöön

Esitutkinnan rajoittaminen, ei näyttöä peruste, kunnianloukkaus

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 23.6.2022 10.23
Uutinen

Annettu 16.6.2022, dnro 451/21/21

Apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi aluesyyttäjän tekemän päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta ja kiinnitti aluesyyttäjän huomiota esitutkinnan rajoittamista koskevan sääntelyn ja ohjeistuksen noudattamiseen. Aluesyyttäjä oli tutkinnanjohtajan esityksestä lopettanut kunnianloukkausrikoksen esitutkinnan ei näyttöä -perusteella.

Asiassa oli kyse metsästysseuran jäsenen tekemästä rikosilmoituksesta, jonka perusteella asiassa oli syytä epäillä kahden metsästysseuran toiminnassa olleen henkilön loukanneen hänen kunniaansa muun muassa antamalla ilmoittajalle perusteettoman varoituksen. Päätös esitutkinnan rajoittamisesta oli tehty rikosilmoituksen ja siihen liitettyjen muutamien asiakirjojen perusteella ilman, että esitutkinnassa oli suoritettu ainoatakaan tutkintatoimenpidettä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä viittasi ratkaisussaan valtakunnansyyttäjän yleiseen ohjeiseen VKS:2016:5 esitutkinnan rajoittamisesta. Esitutkinnan rajoittaminen ei näyttöä -perusteella edellyttää, että asiassa on aloitettu ja suoritettu riittävästi tutkintatoimenpiteitä näyttökysymysten arvioimiseksi. 

Ratkaisu