Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Helmikuisesta poliisin aseenkäytöstä Tuusulassa ei nosteta syytteitä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 19.10.2016 12.00
Tiedote

Poliisin aseenkäyttö kiinniottotilanteessa johti pahoinpitelystä epäillyn miehen kuolemaan Tuusulan Riihikalliossa helmikuussa 2016. Kihlakunnansyyttäjä on päättänyt, ettei asiassa ole todennäköisiä syitä epäillä poliisimiehiä rikoksesta, koska asetta käyttänyt poliisimies toimi hätävarjelutilanteessa. Myöskään varautumisessa voimankäyttöön ei esitutkinnan mukaan ollut puutteita.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos oli aamuyöllä 16.2.2016 saanut tehtävän Riihikalliossa sijaitsevaan kerrostaloon, jossa oli tapahtunut pahoinpitely. Epäiltyä tekijää oli lähdetty etsimään samassa talossa sijaitsevasta asunnostaan. Kun asunnon ovea ei ollut avattu ja kolme poliisimiestä oli mennyt asuntoon huoltomiehen avaimella, asunnossa ollut mies oli yllättäen astunut esiin ja ampunut pistoolimallisella aseella yhtä poliisimiestä kohden. Nopeasti edenneessä tilanteessa poliisimies käytti virka-asetta osuen mieheen, joka kuoli tapahtumapaikalle nopeasti aloitetusta elvytyksestä huolimatta.

Etsityn miehen käyttämä ase osoittautui ilmapistooliksi. Aseen äänen voimakkuus, tilanteen yllätyksellisyys, valaistus ja miehen käytös huomioon ottaen poliisimiehellä ei ollut edellytyksiä erottaa asetta varsinaisesta ampuma-aseesta. Näin ollen poliisimies toimi hätävarjelutilanteessa.

Rikoksesta epäiltynä oli kuultu asetta käyttäneen poliisimiehen lisäksi tilannejohtajana toiminut ylikonstaapeli sekä kolmas asuntoon mennyt poliisimies. Suoritetun esitutkinnan mukaan valmistautuminen etsintään sekä varautuminen voimakeinojen käyttöön oli tehty asianmukaisesti.

Päätökset syyttämättäjättämisistä (R 16/4347, nrot 16/1894-1896) voi tilata Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta (ita-uusimaa.sy(at)oikeus.fi).

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjä Krista Soukola, puh. 029 56 21247.