Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoimintaa koskeva esitutkinta on valmistunut

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 16.10.2017 14.00
Tiedote

Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden tietojen rekisteröintiä, tietolähdetoiminnan dokumentointia ja raportointia sekä tietolähdetoiminnan valvontaa koskevan esitutkintakokonaisuuden pääpöytäkirja on siirretty syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Esitutkinta alkoi sisäasianministeri Päivi Räsäsen 21.11.2013 Valtakunnansyyttäjänvirastoon tekemän tutkintapyynnön perusteella.

Esitutkinnan perusteella asiassa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta Poliisihallituksen entistä poliisiylijohtajaa sekä Helsingin poliisilaitoksen entistä poliisikomentajaa, entistä apulaispoliisipäällikköä (nykyistä komentajaa), entistä huumerikosyksikön päällikköä, rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia.

Asiassa on muun muassa syytä epäillä, että Helsingin poliisilaitoksessa on vuosien 2008–2013 aikana laiminlyöty tietolähteinä toimineiden henkilöiden asianmukainen rekisteröinti poliisin ylläpitämään henkilörekisteriin.

Tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleita rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi on syytä epäillä, että entinen huumerikosyksikön päällikkö on poistattanut virkavelvollisuutensa vastaisesti Helsingin poliisilaitoksen tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot ja määrännyt, ettei uusia tietolähteitä enää rekisteröidä. Asiassa on myös syytä epäillä, että tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleiden poliisimiesten esimiehet ovat virkavelvollisuutensa vastaisesti laiminlyöneet tietolähdetoiminnan valvonnan.

Tietolähdetoimintaa koskevan esitutkinnan perusteella ei ole syytä epäillä sitä, että ns. tynnyrioikeudenkäynnissä tuomitut henkilöt olisivat toimineet tietolähteinä samassa asiassa.

Esitutkintapöytäkirjassa on yhteensä noin 6000 sivua ja asiassa on kuultu yli 50:tä henkilöä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Jutun siirryttyä syyteharkintaan tiedottamisesta vastaa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottaa aikanaan syyteharkinnan lopputuloksesta.

Lisätietoja: tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto, puh. 029 56 21207