Kankaanpään terrorismitapausta koskevassa mediauutisessa vakava virhe
Poliisin ja syyttäjän tietoon on tullut, että Demokraatti-lehdessä on tapausta koskevassa uutisoinnissa käytetty väliotsikkoa "Poliisi löysi myös yhden syytetyn koneelta yli sata sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa kuvaa lapsista". Kyseinen uutisointi on täysin virheellinen ja paikkansa pitämätön.
Poliisi ja syyttäjä vahvistavat, että esitutkintamateriaalissa on aihetta koskeva kysymys, koska poliisin tietoteknisessä tutkinnassa on esitutkinnan aikana tapahtunut prosessivirhe. Virheen johdosta on näyttänyt siltä, että tapausta koskevan materiaalin joukossa on myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa materiaalia. Asiasta ehdittiin myös esitutkinnan aikana kysyä yhdeltä epäillyistä.
Kuulustelussa ilmenneiden seikkojen perusteella materiaali päätettiin tarkastaa ja varmistaa kuvien alkuperä. Poliisin tekemän tarkastuksen perusteella varmistuttiin siitä, että epäilyttävä materiaali liittyi täysin toiseen esitutkintaan, eikä se liity terrorismirikostutkintaan tai siihen liittyviin henkilöihin mitenkään.
Esitutkintamateriaalissa on selkeästi kuvattu edellä mainitut esitutkintavaiheet, jotka eivät ole johtaneet rikosepäilyyn. Myöskään syyttäjä ei ole nostanut syytettä tällaisesta teosta.
Poliisi on ilmoittanut Demokraatille virheellisestä uutisoinnista, ja uutinen on nyt oikaistu.
Lainaus esitutkintamateriaalista:
"Poliisi on 30.12.2021 käydyssä kuulustelussa virheellisesti väittänyt sinun tietokoneeltasi löytyneen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia, lasta esittäviä kuvia. Tieto ei pidä paikkaansa ja on perustunut ICT -tutkinnassa tehtyyn prosessivirheeseen. Asian käytyä ilmi, siitä on ilmoitettu avustajallesi tammikuussa 2022. Sinua ei epäillä rikoksesta kerrotun kaltaisiin kuviin liittyen. Poliisi pahoittelee virhettä".
Lisätietoja:
Toni Sjöblom
Poliisitarkastaja, p. 029 549 9213
Sampsa Hakala
Valtionsyyttäjä, p. 050 590 2094