Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Lintilän matkapuhelimen tietomurron esitutkinta on lopetettu

Julkaisuajankohta 27.2.2024 11.48
Tiedote

Esitutkinta on koskenut entisen elinkeinoministerin Mika Lintilän käytössä olleeseen, eduskunnan omistamaan matkapuhelimeen kohdistunutta epäiltyä tietomurtoa. Lintilän puhelimen WhatsApp-sovelluksesta, Lintilän käyttäjätililtä oli 9.2.2023 lähetetty kuvaviesti, jota Lintilä ei käsityksensä mukaan ollut itse lähettänyt.

Lintilä ei ole vaatinut asiassa rangaistusta. Ulkopuolinen taho oli tehnyt asiasta poliisille tutkintapyynnön.

Syyttäjä on 14.3.2023 määrännyt esitutkinnan aloitettavaksi epäillystä tietomurrosta erittäin tärkeän yleisen edun vuoksi, koska alkutietojen perusteella oli syytä epäillä, että eduskunnan omistuksessa olevaan, kansanedustajan ja valtioneuvoston jäsenen käytössä olevaan puhelimeen oli kohdistunut tietomurto. Kyseisen rikosepäilyn selvittämistä pidettiin välttämättömänä valtionhallinnon korkeimpien virkamiesten tietoturvan ja muiden turvallisuussyiden vuoksi. Esitutkinnan suoritti keskusrikospoliisi.

Keskusrikospoliisin esitutkinta on päätetty tutkinnanjohtajan esityksestä lopettaa 27.2.2024 Etelä-Suomen syyttäjäalueen syyttäjien tekemällä rajoituspäätöksellä.

Esitutkinnassa ei ole voitu osoittaa ulkopuolisten toimijoiden tunkeutumista kohdelaitteeseen eikä saatu näyttöä siitä, että joku ulkopuolinen olisi murtautumalla käyttänyt laitetta. Esitutkinnassa hankitun selvityksen perusteella on pidettävä varsin epätodennäköisenä, että epäillystä tietomurrosta saataisiin lisää näyttöä.

Syyttäjien päätöksen numero on 24/1561 asiassa E 24/5700, ja sen voi tilata Etelä-Suomen syyttäjäalueelta, [email protected].

Päätöksen ovat tehneet erikoissyyttäjä Jukka Haavisto, p. 029 562 1207, ja aluesyyttäjä Saara Tiittanen, p. 029 562 2355, Etelä-Suomen syyttäjäalueelta.