Hyppää sisältöön

Laajimpien ja vaativimpien rikosasioiden määrä näyttää jatkavan kasvuaan

Syyttäjälaitos
22.7.2013 14.04
Tiedote

 

Syyttäjälaitoksen voimavaroja sitovien laajimpien ja vaativimpien rikosasioiden (LAVA-asiat) määrä näyttää jatkavan kasvuaan. Tämä selviää Valtakunnansyyttäjänviraston LAVA-tiimin ensimmäisestä toimintakertomuksesta.

Tiimi sai 1.9.2011-16.5.2012 yhteensä 479 ilmoitusta poikkeuksellisen laajoista ja vaativista syyttäjien hoidettavana olevista rikosasioista. Näistä katsottiin Valtakunnansyyttäjänviraston vahvistaman määritelmän mukaisiksi LAVA-asioiksi 165 asiaa, joista 159 otettiin seurantaan ja kuusi asiaa tai asiakokonaisuutta koordinoitavaksi Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Valtaosa LAVA-asioista keskittyy Helsingin syyttäjänvirastoon, vaikka LAVA-asiaksi hyväksymiseen vaikuttavat myös sitä käsittelevän paikallisviraston voimavarat - esimerkiksi Lapista, jossa on vähän syyttäjiä, hyväksyttiin eritasoisia juttuja kuin Helsingistä. Rikoslajeittain asiat keskittyvät selvästi talous- ja huumausainerikoksiin.

LAVA-tiimi otti koordinoitavakseen asiat, joissa paikallisella syyttäjänvirastolla ei ollut asian laadun edellyttämää erikoisosaamista tai aihealueeseen erikoistunut syyttäjä oli ylityöllistetty. Näitä juttuja olivat Talvivaaran kaivostoimintaan liittyvä laaja ympäristörikosepäily, pikavippitoimintaan liittyvä rikosepäily usean syyttäjänviraston toimialueella, lapsiin kohdistuva seksuaalirikosepäily usean syyttäjänviraston toimialueella, Raahen kultakaivostoimintaan liittyvä ympäristörikosepäily, sijoitusklubi Wincapitaan liittyvä asiakokonaisuus ja tunnetun kilpahiihtäjän kuolemansyyn tutkintaa koskevien poliisin rekisterissä olevien tietojen oikeudetonta käsittelyä koskevat virkarikosepäilyt.

LAVA-tiimi perustettiin valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen päätöksellä 5.4.2011. Tiimin tehtävänä on kerätä syyttäjäntoiminnan valtakunnallisesta ohjaamisesta vastaavalle valtakunnansyyttäjälle ajantasaista tilannekuvaa laajimmista ja vaativimmista rikosasioista.

Lisätietoja antaa LAVA-tiimin vetäjä, valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta, p. 029 56 20842