Hyppää sisältöön

Länsi-Suomen syyttäjänviraston tiedote: Esitutkinta poliisimiehen epäillystä perättömästä lausumasta valmistunut

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 14.5.2018 14.24
Tiedote

Esitutkinta on valmistunut asiassa, jossa asianomistajan asemassa ollutta poliisimiestä epäillään perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Epäily liittyy Ilkka-lehden 14.3.2017 julkaisemaan, hovioikeuden käsittelyä koskevaan lehtijuttuun. Jutun mukaan asianomistajan asemassa ollut ylikonstaapeli oli ollut käräjäoikeudessa varma siitä, että syytetty oli lyönyt häntä kiinniottotilanteessa. Hovioikeudessa hän oli kuitenkin kertonut, ettei ollut varma lyöjästä eikä siten enää vaatinut asiassa mitään vastaajalta.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että Pohjanmaan käräjäoikeus oli tuominnut vastaajan virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelystä sekä määrännyt tämän korvaamaan asianomistajalle (ylikonstaapelille) vahingonkorvauksia. Vaasan hovioikeus on hylännyt edellä mainitut syytteet sekä vapauttanut vastaajan hänelle tuomitusta rangaistusseuraamuksesta ja velvollisuudesta maksaa asianomistajalle (ylikonstaapelille) vahingonkorvauksia.

Esitutkinnan perusteella asiassa on syytä epäillä ylikonstaapelia perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä 13.12.2013. Lisäksi ylikonstaapelia ja vanhempaa konstaapelia epäillään mainittujen epäiltyjen rikosten (virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja pahoinpitely) seurauksena tehdyn kiinnioton yhteydessä tapahtuneesta pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 30.11.2013.

Molemmat epäillyt kiistävät syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Jutun siirryttyä syyteharkintaan tiedottamisesta vastaa jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Marina Ek-Bäck Pohjanmaan syyttäjänvirastosta. Syyttäjän asianumero on R 18/2171.

Lisätietoja: tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jonna Ryynänen, puh. 029 56 26514