Hyppää sisältöön

Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: Ei syytettä kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 26.9.2018 9.20
Tiedote

Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on jättänyt syytteen nostamatta kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta, joka tapahtui Leksvallin Skogbyssä 26.10.2017. Tällöin VR:n kiskobussi ja Puolustusvoimien kuorma-auto törmäsivät tasoristeyksessä toisiinsa. Asiassa epäiltiin kuorma-auton kuljettajana toimineen varusmiehen syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kolmeen kuolemantuottamukseen.

Esitutkinnassa kuultujen henkilöiden kertomuksista on käynyt selvästi ilmi, että onnettomuuden sattuessa sää oli erittäin hankala. Myös kuorma-auton rakenne on rajoittanut näkyvyyttä ohjaamosta. Poliisin tekemän rekonstruktion perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että kuljettajalla ei kuorma-auton lähdettyä liikkeelle, 13 sekuntia ja 31 metriä ennen tasoristeystä, ole missään vaiheessa ollut konkreettista mahdollisuutta nähdä kiskobussia. Varusmies, joka istui kuorma-auton ohjaamossa oikealla puolella – sillä paikalla, jolta teoreettisesti olisi ollut mahdollista nähdä kiskobussi – on kertonut, että hänen katsoessaan kiskobussin tulosuuntaan hän ei nähnyt eikä kuullut mitään.

Syyttäjä on rekonstruktiosta tehtyjen johtopäätösten ja kuultujen henkilöiden kertomusten perusteella päättänyt, ettei ole todennäköisiä syitä sen tueksi, että kuljettajana toiminut varusmies olisi syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai kuolemantuottamukseen.

Syyttämättäjättämispäätöksen nro 18/2002 (asianro SO 18/4069) voi tilata Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta numerosta 029 562 1040 tai lansi-uusimaa.sy(at)oikeus.fi.

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjä Jutta Biström, puh. 029 562 1002.