Hyppää sisältöön

Lempäälän tapahtumista 28.4.2018 ei poliisimiesten osalta aloiteta esitutkintaa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 26.6.2018 11.23
Tiedote

Poliisimiesten osalta ei aloiteta esitutkintaa liittyen Lempäälässä tämän vuoden huhtikuussa tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen, jossa menehtyi poliiseja kohti ampunut mies. Asiasta on päättänyt Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto.

Syyttäjän esiselvityksessä ollut tilanne liittyi tapahtumiin, joissa poliisi oli kiilaamalla pysäyttänyt liikennetarkastuksesta karkuun lähteneen miehen ajoneuvon. Pysäytystä oli edeltänyt takaa-ajo. Pysäytyksen jälkeen mies oli ampunut autostaan tilanteessa olleita poliisimiehiä kohti sillä seurauksella, että yksi poliisimies sai osuman ylävartaloon ja kasvoihin. Kaksi poliisimiestä oli tämän jälkeen ampunut kohti ampujaa, joka menehtyi.

Esiselvityksen perusteella poliisimiehet ovat toimineet laukaustenvaihdon yhteydessä hätävarjelutilanteessa, toiminta on ollut asianmukaista, eikä asiassa ole syytä epäillä rikosta.

Selvityksestä saatujen tietojen mukaan poliisi on takaa-ajon, kiilaamisen ja henkilön kiinnioton valmistelutoimenpiteiden osalta toiminut voimankäyttötilanteessa. Selvityksen perusteella tilanteessa on toimittu asianmukaisesti, eikä asiassa ole syytä epäillä rikosta.

Keskusrikospoliisi tutkii poliisimiestä kohti ampuneen henkilön menettelyä erillisenä tutkintana. Esitutkinta on KRP:ssä vielä kesken, ja siitä tiedotetaan tutkinnan valmistuttua.

Tutkinnoista valmistuu yhteinen esitutkintapöytäkirja, joka tulee julkiseksi, kun esitutkinta valmistuu.

Päätökset (R 18/3466 nrot 18/1867 ja 18/1868) ovat tilattavissa Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta, puh. 029 56 21200 tai [email protected].

Lisätietoja: Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto, p. 02956 21207