Hyppää sisältöön

Oulun syyttäjänviraston tiedote: Syytteitä nostettu niin sanotussa valepoliisijutussa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 23.1.2018 14.30
Tiedote

Kihlakunnansyyttäjä Terhi Gröhn on Oulun käräjäoikeuteen toimittamallaan haastehakemuksella nostanut syytteitä virkavallan anastuksiin kytkeytyvässä rikoskokonaisuudessa.

Syytteet on nostettu yhteensä viidestä virkavallan anastuksesta, maksuvälinepetoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta, kolmesta törkeästä rahanpesusta sekä yhdestä törkeän petoksen yrityksestä.

Rikoskokonaisuudessa useiden henkilöiden epäillään erehdyttäneen iäkkäitä ihmisiä luovuttamaan pankkitunnuksiaan poliisina esiintyneelle henkilölle kevään 2017 aikana. Petosrikoksissa tavoitellun hyödyn määrä on ollut yli 200.000 euroa.

Syytteitä on nostettu yhteensä seitsemää henkilöä vastaan. Epäillyistä osa on kiistänyt rikosepäillyt.

Haastehakemus ja esitutkintapöytäkirjat tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Käsittelyn aikataulusta päättää käräjäoikeus. Kukaan vastaajista ei ole tällä hetkellä vangittuna asiaan liittyen.

Syyttäjän asianumero on R17/5875 ja käräjäoikeuden R18/193.

Asiakokonaisuudessa on kahden epäillyn osalta tehty syyttämättäjättämispäätökset törkeistä rahanpesuista. Syyttämättä jättämistä koskevat päätökset voi tilata Oulun syyttäjänvirastosta osoitteesta oulu.sy(at)oikeus.fi asianumerolla R 17/5875, ratkaisut 17/1875 ja 17/1882.

Koska samassa asiassa on nostettu syyte, syyttämättäjättämispäätökseen liittyvä esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa.

Asiassa ei tässä vaiheessa ole muuta tiedotettavaa.

Kihlakunnansyyttäjä Terhi Gröhn, puh. 029 56 29035