Hyppää sisältöön

Pohjanmaan syyttäjänviraston tiedote: Syytteitä nostettu KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 20.9.2019 12.00
Tiedote

Neljää henkilöä vastaan on nostettu syytteet keskusrikospoliisin tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä. Kyse on KRP:n maaliskuussa 2019 tiedottamasta ja syyteharkintaan siirtämästä asiasta, jossa epäillään lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Epäillyt seksuaalirikokset ajoittuvat vuosiin 2007–2014 ja lapsipornokuvia koskevat rikokset vuosiin 2007–2017.

Päätekijä on saanut syytteet törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä, kuvien hallussapidosta, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, perusmuotoisista lapsen hyväksikäytöistä ja törkeistä raiskauksista.

Toinen vastaaja on saanut syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja kuvien hallussapidosta.

Kolmas vastaaja on saanut syytteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Neljättä vastaajaa syytetään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja muusta rikoksesta.

Yhden epäillyn osalta asia käsitellään sakotusmenettelyssä, ja yksi epäilty on saanut asiassa syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttämättäjättämispäätöksiä ovat saaneet myös ne epäillyt, joita vastaan on nostettu syytteitä.

Vastaajat ovat pääosin kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin tai eivät ole ottaneet kantaa siihen, ovatko he syyllistyneet asiassa rikoksiin.

Syyttämättäjättämispäätösten numerot ovat 19/1366–19/1372. Ne voi tilata osoitteesta [email protected].

Haastehakemukset on toimitettu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuteen. Käräjäoikeuden asianumerot ovat R 19/1000, R 19/1392 ja R 19/1421.

Käräjäoikeuden käsittelypäivät sovitaan myöhemmin. Syyttäjä on esittänyt oikeuskäsittelyä suljetuin ovin sekä oikeudenkäyntiaineiston ja tuomion salaamista.

Syyttäjällä ei ole asian tässä käsittelyvaiheessa muuta tiedotettavaa.

Kihlakunnansyyttäjä Jaana Nyrhinen, [email protected]