Hyppää sisältöön

Poliisin aseenkäytöstä 2.2.2024 Espoossa ei aloiteta esitutkintaa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 15.5.2024 14.04
Tiedote

Poliisin ampuma-aseen käytöstä Espoossa 2.2.2024 on tehty esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys (esitutkintalaki 3 luku 3 § 2 momentti). Esitutkintaa laukauksen ampuneen poliisin menettelystä ei aloiteta, koska ei ole syytä epäillä, että menettely olisi täyttänyt jonkin rikoksen tunnusmerkistön.

Poliisi sai hätäkeskukselta illalla 2.2.2024 B-luokan tehtävän epäillystä vahingonteosta. Partion toinen jäsen kohtasi kohdehenkilön Metsänneidonkujalla. Poliisi puhutti henkilöä ja lähestyi tätä noin kahdeksan metrin päähän. Poliisi havaitsi henkilöllä kiikaritähtäimellä varustetun kiväärin ja käskytti tätä luopumaan aseestaan. Kohdehenkilö ei totellut käskytystä, vaan nosti aseen olkapäätään vasten ja tähtäsi aseella poliisia päähän. Poliisi ampui kohdehenkilöä alavatsaan, ja tämä toimitettiin sairaalahoitoon. Kohdehenkilön ase osoittautui myöhemmin kaasutoimiseksi ilma-aseeksi.

Poliisin menettelyssä on ollut kyse välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttämisestä. Tässä tapauksessa poliisin menettelyä on arvioitu poliisin voimakeinojen käyttöä ja aseenkäyttöä koskevien säännösten näkökulmasta (poliisilaki 2 luku 17 §, 18 § ja 19 §). Tilanteen äkillisyys ja suojautumismahdollisuuden puute huomioon ottaen lievemmän voimakeinon käyttäminen ei ole ollut tilanteessa mahdollista. Asetta käyttäneen poliisin menettelyä on tässä tapauksessa mahdollista arvioida myös hätävarjelun näkökulmasta (rikoslaki 4 luku 4 §).

Tutkinnanjohtaja on päättänyt, että esitutkintaa ei toimiteta. Ei ole syytä epäillä, että laukauksen ampunut poliisi olisi syyllistynyt asiassa rikokseen.

Tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Mari Eerola, [email protected]