Hyppää sisältöön

Poliisin toiminnasta Kuopion väkivaltaisuuksissa 1.10.2019 ei esitutkintaa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 8.10.2019 15.06
Tiedote

Poliisin voimakeinojen käytöstä Kuopion väkivaltaisuuksissa on tehty esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys. Se on tehty teknisen tutkinnan, kirjallisen selvityksen ja henkilökuulemisten perusteella.

Tutkinnanjohtajana toiminut aluesyyttäjä Heidi Savurinne on esiselvityksen perusteella päättänyt, ettei esitutkintaa toimiteta.

Poliisi oli 1.10.2019 saanut ilmoituksen väkivallanteoista Kuopion Leväsellä sijaitsevassa oppilaitoksessa. Teoista epäilty oli lähestynyt poliisia aseistautuneena kookkaalla, vakavaan väkivaltaan soveltuvalla teräaseella ja ilmapistoolilla. Mies ei ollut totellut käskytystä, eikä poliisipartio saanut häntä luopumaan teräaseestaan.

Mies oli haavoittanut poliisia teräaseella, minkä jälkeen poliisi oli käyttänyt ampuma-asetta. Miehen kiinni ottamiseksi ja teräaseen pois saamiseksi poliisi oli käyttänyt etälamautinta ja poliisikoiraa.

Esiselvityksen perusteella kyseessä on ollut ensivaiheessa hätävarjelutilanne, jossa ampuma-aseen käyttö on ollut perusteltua. Kyseessä on ollut välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen. Ampuma-aseen käytön lisäksi myös muut poliisimiesten tilanteessa käyttämät voimakeinot ovat olleet puolustettavia ja lievimpiä mahdollisia, eikä tilanteessa ole ollut mahdollista toimia toisin.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikoksesta ketään tilanteeseen osallistunutta neljää poliisimiestä.

Esitutkinta ampuma-aseen käytön kohteena olleen miehen menettelystä jatkuu poliisin tutkinnanjohtajuudessa.

Tutkinnanjohtajan päätöksen (asianumero R 19/821, päätösten nrot 19/1203–1206) voi tilata valtakunnansyyttäjän toimistosta, puh. 029 562 0834.