Hyppää sisältöön

Putin-tutkinta loppusuoralla

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 5.2.2014 12.18 | Julkaistu suomeksi 20.5.2019 klo 11.19
Tiedote

Poliisin rikoksesta epäiltyjen rekisterin (epri) käyttöä ja valvontaa koskeva esitutkinta on lähes valmis. Esitutkinta aloitettiin huhtikuussa 2013 sen jälkeen, kun tiedotusvälineiden kautta oli tullut julkisuuteen tieto, että Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin nimi oli syötetty rekisteriin.

Esitutkinta jaettiin alusta alkaen tiedon kirjaamista ja tiedon vuotamista koskeviin osiin, joista kummastakin laadittiin oma ilmoitus. Kirjaamishaara laajeni tutkinnan aikana rekisterin ylläpitoa, koulutusta, käyttöä ja valvontaa koskevaksi perusteelliseksi selvitykseksi.

Kirjaamishaaran osalta asiassa on esitutkinnan jälkeen syytä epäillä, ettei rekisterin käyttöä koskeva koulutus ja ohjeistus sekä etenkään sen käytön valvonta ole ollut asianmukaisella tasolla, minkä vuoksi rekisteriin on merkitty erityisesti ns. havaintotietoja ilman asianmukaisia perusteita.

Esitutkinta-aineisto on vuoden alusta voimaan tulleen esitutkintalain mukaisesti toimitettu jutun syyttäjälle, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeelle sen arvioimiseksi, onko asiaa selvitetty riittävästi. Syyttäjän kannanoton jälkeen varataan vielä rikoksesta epäillyille tilaisuus loppulausunnon antamiseen.

Helsingin huumepoliisin päällikön tekemiksi epäiltyjen virkarikosten tutkinnan aikana on tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella on tarkoituksenmukaista siirtää tietovuotoja koskevat rikosepäilyt tutkittavaksi tuon jutun yhteydessä. Tässä asiassa tutkinnanjohtajina toimivat kihlakunnansyyttäjät Jukka Haavisto ja Krista Soukola.

Lisätietoja antaa valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen p. 029 562 0822.