Hyppää sisältöön

Rangaistusmääräys, haitanteko virkamiehelle, rangaistusmääräyksen purkuhakemus korkeimmalle oikeudelle

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 3.12.2013 15.32
Uutinen

Annettu 28.11.2013, dnro 87/41/13

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on saattanut kihlakunnansyyttäjän tietoon käsityksensä oikeasta lain soveltamisesta haitantekoa virkamiehelle koskevassa asiassa.

Poliisipartio oli tullut noutamaan vastaajaa etsintäkuulutuksen vuoksi. He olivat soittaneet ovikelloa, koputtaneet useasti oveen ja postiluukun kautta ilmoittaneet olevansa poliiseja ja kehottaneet vastaajaa avaaman oven. Käskyistä huolimatta vastaaja ei ollut avannut ovea. Poliisit olivat päässeet asuntoon vasta huoltomiehen avaimella.

Kyseessä oli ollut julkisen vallan käyttöä sisältävä virkatoimi ja poliisimiehen tehtävän suorittamiseksi toimivaltansa rajoissa antama käsky. Sen sijaan vastaajan pelkkä passiivinen toiminta eli oven avaamatta jättäminen ei täyttänyt haitanteon tunnusmerkistöä.

Haitantekona virkamiehelle pidetään tekoa, jossa virkatoimi estetään, yritetään estää tai virkatointa vaikeutetaan teolla, jossa ei käytetä väkivaltaa tai sen uhkaa. Yleisimmin haitanteoksi katsonut teot ovat vastaan haraamista, irtiriuhtomista tai ovenpieliin tarrautumista. Myös ketjuilla puihin kiinnittymiset tai oviin erillisillä lukoilla lukkiutumiset ovat rinnastettavissa vastaan haraamiseen tai tarrautumiseen.

Täysin passiivinen suhtautuminen virkamiehen toimivaltansa rajoissa antamaan käskyyn ei ole haitantekoa virkamiehelle, vaikka se voi eräissä tapauksissa olla niskoittelua poliisia vastaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on samana päivänä lähettänyt rangaistusmääräyksen purkuhakemuksen korkeimpaan oikeuteen.

Ratkaisu