Den nya enheten som ska åtgärda arbetsanhopningen behandlar ärenden som väntat på avgörande av åklagaren i över 9 månader
Den nya enheten behandlar ärenden som väntat på avgörande över 9 månader
Åklagarmyndigheten strävar efter att minska antalet oavgjorda åtalsprövningar som är anhängiga hos åklagarna genom ett projekt för att åtgärda arbetsanhopningen som genomförs 2025–2027.
En enhet som inrättats vid riksåklagarens byrå för projektet behandlar åtalsprövningar som varit anhängiga hos åklagare i minst 9 månader. I slutet av 2024 var antalet ärenden som inte behandlats 1 837.
Åklagarna har under de senaste åren fattat allt fler beslut om åtalsprövning, men trots detta har antalet gamla ärenden ökat.
Målet med projektet för att åtgärda arbetsanhopningen är att stoppa ökningen av antalet åtalsprövningsärenden som väntat på avgörande i över 9 månader samt att avgöra en så stor del som möjligt av de ärenden som väntat på beslut i över 9 månader. Enheten förväntas avgöra över 5 000 åtalsprövningsärenden under åren 2025–2027.
Enheten som ska åtgärda arbetsanhopningen består av erfarna åklagare och den inleder sitt arbete i början av april
Vid enheten arbetar 14 åklagare och två åklagarsekreterare. Åklagarna har rekryterats från åklagardistrikt runt om i Finland och åklagarna arbetar på verksamhetsställen enligt sina ordinarie tjänster inom åklagardistrikten.
Enheten leds av distriktsåklagare Heikki Stenius.
– Till enheten har valts åklagare och sekreterare som anses vara mycket engagerade och effektiva. Jag ser fram emot att tillsammans få avveckla Åklagarmyndighetens anhopning av ärenden. Jag utgår från att vi har goda möjligheter att överskrida de resultatmål som ställts upp för enheten när vi ger ut av oss själva.
Chefen för enheten förhandlar med åklagardistrikten och beslutar vilka ärenden enheten ska ta upp till behandling.
– Samarbetet med åklagardistrikten har varit utmärkt och över 900 brottmål har redan överförts till enheten. Enhetens bestånd av fall är mångsidig och bland dem finns enkla och krävande brottmål. Den tydligaste utmaningen i brottmål är att åklagaren vid enheten inte har kunnat styra förundersökningen. Åklagardistriktens avvikande praxis kan åtminstone till en början orsaka svårigheter, säger Stenius.
– Projektet för att åtgärda arbetsanhopningen är ett sätt att använda Åklagarmyndighetens resurser flexibelt med tanke på dess knappa resurser i förhållande till arbetsmängden. I arbetet vid enheten för avveckling av arbetsanhopningen utnyttjas effektivt möjligheterna att delta i rättegångar i brottmål på distans oberoende av på vilken ort domstolarna och åklagarna är belägna, tillägger biträdande riksåklagare Jukka Rappe.
Mer information
Chef för enheten för avveckling av arbetsanhopningen Heikki Stenius, heikki.stenius(at)oikeus.fi, +358 295 623 201
Biträdande riksåklagare Jukka Rappe, jukka.rappe(at)oikeus.fi, +358 295 620 823