Hyppää sisältöön

Salpausselän syyttäjänviraston tiedote: Esitutkintaa poliisin ampuma-aseen käytöstä Vaasassa 16.7.2017 ei aloiteta

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 20.7.2017 10.55
Tiedote

Tapauksessa, jossa poliisi käytti ampuma-asetta yöllä 16.7.2017 Vaasassa, on suoritettu esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys. Esiselvityksen aikana hankittiin selvitykset ampuma-asetta käyttäneeltä ja hänen kanssaan partiossa olleelta poliisimieheltä. Tutkinnanjohtajan käytössä on lisäksi ollut ampumisen kohteena olleen miehen puhuttaminen kuvatallenteelta, hätäkeskukseen pahoinpitelystä ilmoituksen tehneen henkilön esitutkintakertomus ja poliisiautossa olleen kameran tallenne.

Tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Anne Åstedt on päättänyt esiselvityksen perusteella, ettei esitutkintaa toimiteta.

Poliisipartio oli tullut paikalle selvittämään pahoinpitelyasiaa, josta pahoinpidelty oli ilmoittanut hätäkeskukseen. Tapahtumapaikalla omakotitalon pihamaalla poliisimiehiä kohti oli tullut mies kädessään pistoolimallinen ampuma-ase kohotettuna ampuma-asentoon. Hän oli osoittanut toista poliisimiestä aseella. Tapahtumapaikalta löydettiin Smith & Wesson -merkkinen 9 millimetrin puoliautomaattiase, jonka lippaassa oli kuusi patruunaa ja patruunapesässä yksi patruuna. Miehellä ei ollut lupaa pistooliin.

Poliisiauton kamera oli tallentanut miehen kävelemässä pistoolimallinen ase ampuma-asentoon kohotettuna. Poliisimiehet olivat käskeneet miestä luopumaan aseesta ja varoittaneet voimakeinojen käytöstä. Mies ei ollut reagoinut käskytykseen, ja toinen poliisimiehistä ampui miestä kehoon.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan voimakeinojen käyttäminen oli tilanteessa perusteltua. Ottaen huomioon tilanteen hyvin nopean etenemisen lievempien voimakeinojen käyttäminen ei olisi ollut mahdollista.

Esiselvityksen perusteella poliisi on toiminut säännösten ja määräysten mukaisesti, eikä laukauksen ampunutta poliisimiestä ole syytä epäillä rikoksesta. Esitutkinta poliisia virkatoimessa uhanneen miehen menettelystä jatkuu poliisin tutkinnanjohtajuudessa.

Tutkinnanjohtajan päätös (asianumero R 17/5097, päätöksen numero 17/1817) on tilattavissa Salpausselän syyttäjänvirastosta sähköpostilla osoitteesta [email protected] tai puhelimitse numerosta 029 56 24000.

Tutkinta-aineisto ei ole vielä julkista, koska esitutkinta on muilta osin kesken.

Lisätietoja: tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Anne Åstedt, Salpausselän syyttäjänvirasto, puh. 029 56 24020