Hyppää sisältöön

Salpausselän syyttäjänviraston tiedote: Hennalan kaapumiehen asia ei johda syytteisiin

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 9.9.2016 12.00
Tiedote

Syyttäjä on tänään ratkaissut Lahden Hennalan vastaanottokeskuksen käyttöönottamisen johdosta 24.9.2015 pidettyyn mielenosoitukseen liittyneet rikosepäilyt. Syyttäjä teki kaksi päätöstä syytteen nostamatta jättämisestä, koska asiassa ei ollut näyttöä syytteen nostamiseksi.

Asikkalalaista 19-vuotiasta miestä epäiltiin laittomasta naamioitumisesta, Suomen lipun häpäisemisestä ja julkisesta kehottamisesta rikokseen. Mies oli pukeutunut Ku Klux Klan -asua muistuttavaan asuun, pitänyt kädessään Suomen lippua sekä ilmaissut sanallisesti mielipiteensä turvapaikanhakijoiden kohtelemisesta.

Syyttäjä ei katsonut miehen menettelyssä olevan näyttöä tahallisesta rikoksesta. Miehen käyttäytyminen ei ylittänyt sallitun mielipiteen ilmaisemisen ja sananvapauden rajoja eikä hän pyrkinyt naamioitumisella estämään tunnistamista. Suomen lipun käyttäminen kädessä pitäen ei ollut epäkunnioittavaa vain miehen pukeutumisen tai mielipiteen perusteella.

Syyttämättä jäi myös 45-vuotias lahtelainen mies, jonka epäiltiin taivuttaneen asikkalalaista miestä Suomen lipun häpäisemiseen kehottamalla tätä ottamaan lipun naamioituneena käteensä. Tältä osin ei ollut näyttöä siitä, että lahtelainen olisi kehottanut lipun käteen ottamiseen tai että edes lipun käyttäminen tällä tavalla olisi ollut rangaistavaa. Mies oli työssään toimittajana kuvannut tapahtuman.

Päätökset syyttämättä jättämisistä ovat saatavissa Salpausselän syyttäjänvirastosta (salpausselka.sy(at)oikeus.fi).

Lisätietoja antaa kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi, p. 029 56 24015.