Hyppää sisältöön

Sisä-Suomen syyttäjänviraston tiedote: Syyte törkeästä veropetoksesta terveystuotteiden tuontia koskevassa asiassa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 15.3.2018 14.51
Tiedote

Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteet asiassa, joka koskee erilaisten terveysvaikutteisten tuotteiden, muun muassa D-vitamiinikapseleiden, tuontia Ahvenanmaalta Manner-Suomeen. Tuotteet on toimitettu postipaketteina asiakkaille suoraan kotiin. Syytteet on nostettu törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä tulliselvitysrikoksesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2013–2015.

Terveystuotteita Ahvenanmaalle tuoneella ja sieltä edelleen Manner-Suomeen myyneellä yrityksellä on kotitullauslupa. Yritys on toiminut kuluttaja-asiakkaiden asiamiehenä, ja se on Tullin rekisteröity veroraja-asiakas.

Ahvenanmaan ja Manner-Suomen väliseen maahantuontiin sovelletaan samoja arvonlisäverolain sääntöjä kuin tavaran maahantuonnista Euroopan yhteisöön, mutta pienin kannettava tai perittävä vero (veroraja) on 1.1.2013 lähtien ollut 5 euroa (arvonlisäverolaki 101 b §). Jos tavaran myyntihinta on alle 35,75 euroa, laskennallinen arvonlisävero jäisi alle 5 euron, ja tällainen lähetys voidaan myydä verottomasti.

Tässä tapauksessa yhtiö on myynyt Manner-Suomen asiakkailleen tuotepakettia hintaan 39,90 euroa ja merkinnyt asiakkaan kauppalaskuun arvonlisäveroksi 0 prosenttia (Alv 0 %). Yhtiö ei ole antanut lainkaan veroilmoituksia eikä yhteenvetoilmoituksia. Tullin yritystarkastusten ja jälkikantopäätösten mukaan tavaroiden tuonnissa Manner-Suomeen on laiminlyöty ilmoittaa ja arvonlisävero, joka on 14 % eli 5 587 euroa lähetystä kohden.

Syyttäjä vaatii rangaistusta asiamiehenä toimineen yhtiön viidelle Manner-Suomessa tekoaikaan toimineelle vastuuhenkilölle vuosina 2013–2015 tehdyksi epäillystä törkeästä veropetoksesta eli yhteensä 1 926 956 euron suuruisten arvonlisäverojen ilmoittamatta jättämisestä. Arvonlisäverot on sittemmin maksettu Tullille.

Epäillyt henkilöt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Haastehakemus on toimitettu Pirkanmaan käräjäoikeuteen (syyttäjän asianumero R 17/4512, käräjäoikeuden asianumero R 18/1634). Haastehakemus ja esitutkintapöytäkirjat tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Käsittelyn aikataulusta päättää käräjäoikeus.

Asiasta ei ole tässä vaiheessa enempää tiedotettavaa.

Kihlakunnansyyttäjä Marita Vilkko, Sisä-Suomen syyttäjänvirasto, puh. 029 56 24600

Linkki: Tullin tiedote asian esitutkinnasta