Hyppää sisältöön

Syyte ministeri Astrid Thorsia koskevista kirjoituksista Facebook-sivustolla

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 24.7.2013 13.04
Tiedote

 

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsia kohtaan esitetyt väitteet ja lausumat Facebook-sivustolla ovat johtaneet syytetoimiin. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on 9.9.2010 nostanut syytteet yhtä henkilöä vastaan törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, julkisesta kehottamisesta rikokseen ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Epäilty on ko. Facebook-sivuston perustaja ja ylläpitäjä.

Asiaa koskeva haastehakemus on toimitettu Pirkanmaan käräjäoikeuteen (syyttäjän asianro R 10/308, käräjäoikeuden asianro R 10/4402), jossa asian pääkäsittely aikanaan järjestetään. Oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat salassa pidettäväksi säädettyjä tai määrättäviä asiakirjoja lukuun ottamatta julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on lisäksi määrännyt lopettamaan esitutkinnan asiassa, jossa tutkittiin epäiltyä kunnianloukkausrikosta, joka liittyi Thorsiin nimissä luvattomasti tehtyyn Facebook-profiiliin. Esitutkinta määrättiin keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan esityksestä lopetettavaksi, koska kyseisen sivuston ylläpitäjä sijaitsee Yhdysvalloissa, jonka lainsäädäntö ei salli oikeusavun antamista tämänkaltaisissa kunnianloukkausasioissa. Sen vuoksi oli varsin todennäköistä, ettei syytteen nostamiseen riittävää näyttöä tekijästä tai tekijöistä olisi saatu, vaikka esitutkintaa olisi jatkettu.

Päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta dnro E 10/475 (nro 10/200) voi tilata Valtakunnansyyttäjänviraston kirjaamosta, puh. 010 362 0810.

Jorma Kalske

apulaisvaltakunnansyyttäjä

puh. 010 362 0802