Hyppää sisältöön

Syyte nostettu Liberian toisessa sisällissodassa tehdyiksi epäillyistä rikoksista

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 25.1.2021 16.27
Tiedote

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen on nostanut syytteen Suomessa asuvaa sierraleonelaista miestä vastaan. Miestä epäillään Liberian toisen sisällissodan aikana 1999–2003 tehdyistä rikoksista.

Syytteen mukaan mies on syyllistynyt siviilihenkilöihin ja aseista riisuttuihin sotilaisiin kohdistuneisiin murhiin, törkeään sodankäyntirikokseen (nykyään törkeä sotarikos) ja törkeään ihmisoikeuksien loukkaamiseen poikkeuksellisissa oloissa (nykyään törkeä rikos ihmisyyttä vastaan).

Mies on kiistänyt syyllisyytensä.

Syytteessä tarkoitetut rikokset ovat vakavia, osittain kansainvälisiä rikoksia. Epäillyt rikokset ovat loukanneet yleisesti tunnistettuja sodan lakeja ja sääntöjä sekä ihmisyyttä laajempana suojelukohteena.

Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten ja määräysten nojalla Suomella on velvollisuus tutkia tällaisia rikoksia ja tarvittaessa syyttää niihin syyllistyneitä, vaikka rikokset on tehty Suomen rajojen ulkopuolella.

Syytettä tullaan käsittelemään Pirkanmaan käräjäoikeudessa (käräjäoikeuden asianumero 21/370).

Haastehakemus ja esitutkinta-aineisto tulevat julkisiksi, kun käräjäoikeus on käsitellyt syytettä ensimmäisen kerran, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Lisätietoja antaa valtionsyyttäjä Tom Laitinen, puh. 050 555 4384, [email protected].