Hoppa till innehåll

Åtal har väckts för brott som misstänks ha begåtts i Liberias andra inbördeskrig

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 25.1.2021 16.27
Pressmeddelande

Statsåklagare Tom Laitinen har väckt åtal mot en i Finland bosatt man från Sierra Leone. Mannen misstänks för brott som har begåtts under det andra inbördeskriget i Liberia 1999–2003.

Enligt åtalet har mannen gjort sej skyldig till mord av civilpersoner och avväpnade soldater, grovt krigsföringsbrott (numera grov krigsförbrytelse) och grov kränkning av mänskliga rättigheter under undantagsförhållanden (numera grovt brott mot mänskligheten).

Mannen har nekat sin skuld.

De brott som avses i åtalet är allvarliga delvis internationella brott. De misstänkta brotten har kränkt allmänt erkända krigslagar och -regler och mänskligheten som ett allmännare skyddsobjekt.

Enligt de internationella avtal och bestämmelser som förpliktar Finland har Finland en skyldighet att utreda dylika brott och att vid behov åtala dem som har gjort sej skyldiga till brotten trots att brotten har begåtts utanför Finlands gränser.

Åtalet kommer att behandlas av Birkalands tingsrätt (tingsrättens ärendenummer 21/370).

Stämningsansökan och förundersökningsmaterialet blir offentliga efter att tingsrätten har behandlat åtalet den första gången, om inte tingsrätten förordnar annat.

Tilläggsuppgifter ges av statsåklagare Tom Laitinen, tel. 0505554384, [email protected]