Hyppää sisältöön

Syytteitä nostettu terrorismirikoksia koskevassa asiassa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 18.10.2017 12.00
Tiedote

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet kolmea Suomen kansalaista vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Yhtä heistä syytetään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Nostetut syytteet liittyvät Syyrian konfliktiin. Epäillyt rikokset on tehty loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana Suomessa. Vastaajien epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön vierastaistelijoina.

Vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Vastaajien epäillään rahoittaneen toimintaansa tekemällä talousrikoksia. Talousrikoshaara käsitellään omana prosessinaan ennen terrorismirikosasian käsittelyä.

Valtakunnansyyttäjän määräyksestä syytettä terrorismirikoksista ajavat Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät Juha-Mikko Hämäläinen ja Aleksi Turunen.

Asia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa (syyttäjän asianro R 16/715, käräjäoikeuden asianro R 17/8720). Haastehakemus, esitutkintapöytäkirja ja oikeudenkäyntiaineisto tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä tuomioistuimen istunnossa, ellei käräjäoikeus määrää toisin.

Syyttäjä on lisäksi tehnyt yhden henkilön osalta syyttämättäjättämispäätöksen terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Päätös on tehty ei näyttöä -perusteella. Päätöksen (nro 17/23) voi tilata Valtakunnansyyttäjänvirastosta osoitteesta vksv(at)oikeus.fi tai numerosta 029 562 0810. Koska samassa asiassa on nostettu syyte, syyttämättäjättämispäätökseen liittyvä esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa.

Lisätietoja antavat valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, puh. 029 562 0802, ja kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen, puh. 029 562 2361.