Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Esitutkinta käynnistetty Suojelupoliisin ylietsivää koskevassa rikosepäilyssä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 26.3.2019 8.58
Tiedote

 

Suojelupoliisin johto on saanut syksyllä 2018 tietoonsa, että Suojelupoliisin palveluksessa ylietsivän virassa toiminut henkilö on mahdollisesti suorittanut turvallisuusselvityslakiin perustuvia virkatoimia esteellisenä. Nämä virkatoimet olivat kohdistuneet yhtiöön, jonka osalta Säteilyturvakeskus oli tehnyt Suojelupoliisille yritysturvallisuusselvitystä koskevan hakemuksen.

Suojelupoliisi ilmoitti tietoonsa tulleesta epäilystä Valtakunnansyyttäjänvirastolle esitutkintakynnyksen arviointia varten. Kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen määrättiin asiaan esitutkintalain 2 luvun 4 §:ssä tarkoitetuksi tutkinnanjohtajaksi.

Esiselvityksessä ilmenneiden seikkojen perusteella asiassa on käynnistetty esitutkinta, jossa selvitetään sitä, onko Suojelupoliisin ylietsivän virassa toimiva henkilö syyllistynyt rikokseen. Asiaa tutkitaan epäiltynä virka-aseman väärinkäyttämisenä tai virkavelvollisuuden rikkomisena. Rikosnimikkeet täsmentyvät tutkinnan edetessä. Asiassa on suoritettu pakkokeinolaissa säädettyjä etsintöjä ja käytetty myös henkilöön kohdistuvia pakkokeinoja. Yhtä Suojelupoliisin ulkopuolista henkilöä epäillään avunannosta em. rikoksiin.

Tutkinnan tässä vaiheessa asiasta ei tiedoteta enempää.

Kihlakunnansyyttäjä, tutkinnanjohtaja Tapio Mäkinen, Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto, puh. 029 56 21 000