Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Lentoasemalla tapahtuneesta kaasusumutinvuodosta ei käynnistetä esitutkintaa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 20.12.2016 11.00
Tiedote

Torstaina 1.12.2016 Helsinki-Vantaan lentoasemalla useat henkilöt saivat hengitystieoireita. Tapahtumat johtivat lentoaseman terminaali kahden osittaiseen sulkemiseen.

Poliisilla oli alkuvaiheessa useita tutkintalinjoja. Yhden tutkintalinjan perusteella asiassa epäiltiin hengitystieoireiden aiheutuneen poliisin oc-paprikasumutteesta, minkä johdosta asiassa tehtiin poliisirikosilmoitus Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Syyttäjä johtaa esitutkintalain mukaan esitutkintaa, jos poliisimiehen epäillään tehneen rikoksen virkatehtävän suorittamisen yhteydessä.

Tutkinnanjohtajana toimiva Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kreetta Mäki-Kahra on 20.12.2016 päättänyt, että esitutkintaa asiassa ei toimiteta. Selvitysten perusteella lentokentällä olleen poliisin käytössä olleesta kaasusumuttimesta on vapautunut ilmaan oc-paprikasumutetta, mikä on aiheuttanut useiden henkilöiden hengitystieoireet. Alustavien selvitysten perusteella asiassa on ollut kyse tapaturmasta eikä virkavelvollisuuden laiminlyönnistä.

Oc-paprikasumute on myrkytön tuote, joka voi aiheuttaa hetkellisiä ärsytysoireita silmissä tai hengityselimissä ja se lähtee vedellä pesten pois. Sumutteelle altistuneilla henkilöillä ei ole tapahtuneesta terveydellistä hätää eikä se vaadi terveydellisiä jatkotoimenpiteitä.

Asiassa (R16/11047) tehty tutkinnanjohtajan päätös on tilattavissa Helsingin syyttäjänvirastosta sähköisesti osoitteesta helsinki.sy(at)oikeus.fi tai puhelimitse numerosta 029 56 22100.

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjä, tutkinnanjohtaja Kreetta Mäki-Kahra, Helsingin syyttäjänvirasto, puh. 050 350 0188.