Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Poliisia ei epäillä rikoksesta asiassa, jossa hän ampui aseistautunutta miestä Järvenpäässä kesäkuussa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 20.7.2020 15.14
Tiedote

Hätäkeskus välitti 15.6.2020 poliisille tiedon sekavasta henkilöstä, joka osoitti ohiajaneita ajoneuvoja aseella. Poliisipartio tavoitti kohdehenkilön portaikosta ja käskytti tätä näyttämään kätensä aseenkäytön uhalla. Mies reagoi käskytykseen uhmakkaasti, huusi poliisipartiolle pitävänsä hallussaan asetta ja vaati poliisia ampumaan hänet.

Mies ei useista käskyistä ja ampuma-aseella uhkaamisesta huolimatta suostunut pitämään käsiään näkyvillä. Poliisi ampui konepistoolilla miehen oikeaan reiteen yhden, tähdätyn laukauksen, ja tämä luopui vastarinnasta. Poliisipartio otti miehen kiinni ja löysi hänen housujensa takapuolelta kaasuaseen. Paikalle saapunut ambulanssi toimitti miehen sairaalaan.

Poliisin toiminnasta on tehty esitutkintalain 3 luvun 3 §:n 2 momentissa tarkoitettu esiselvitys. Sen perusteella poliisin aseenkäyttöä kiinniottotilanteessa voitiin pitää välttämättömänä. Ennakkotietojen ja miehen aggressiivisen käytöksen perusteella tilanteessa vallitsi konkreettinen ja välitön vaara siitä, että hän olisi milloin tahansa saattanut käyttää asettaan poliisipartiota vastaan.

Kuvatussa tilanteessa ampuma-aseen käyttäminen oli ainoa varteenotettava voimakeino miehen pysäyttämiseksi. Kiinnioton lykkääminen ei tullut kyseeseen, koska tapahtumapaikalla liikkui ihmisiä, ja miehen arvaamaton käytös aiheutti vakavan vaaran.

Asetta käyttänyttä poliisia ei ole syytä epäillä mistään rikoksesta.

Päätös asiassa R 20/462 on tilattavissa valtakunnansyyttäjän toimistosta, puh. 029 562 0810 tai valtakunnansyyttaja.syyttaja(at)oikeus.fi.

Tutkinnanjohtaja, ma. erikoissyyttäjä Heikki Stenius, puh. 029 562 0828, [email protected]